В рамките на период от една година България ще кандидатства

...
В рамките на период от една година България ще кандидатства
Коментари Харесай

До една година кандидатстваме за Евозоната

В рамките на интервал от една година България ще кандидатства за чакалнята на Еврозоната. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на конференция, отдадена на влизането на страната ни във валутния съюз.

" Оптимист съм, че в границите на една година можем да се поздравим с триумф по тематиката за присъединението на България към Еврозоната ", разяснява министър председателят. Той уточни, че това няма по какъв начин да се случи в границите на 2-3 месеца.

" Сутринта с комисар Валдис Домбровскис водихме сходен диалог, в границите на месец ще ни дадат пътна карта ", уточни Борисов. " Знаете разногласието какъв е сред нас и тях - дали първо да влезем в чакалнята или противоположното - през паричния съюз и тогава там ", сподели министър председателят и добави, че ще има договаряния по въпроса.

" Тези договаряния са по-тихи, банкерите не обичат да се шуми, само че ръководителят на нашата централна банка и финансовият министър много постоянно са при Марио Драги в Европейската централна банка и при гуверньорите на другите банки, които са значими при вземането на решение ", изясни още Борисов.

На въпрос на публицисти какъв триумф има поради, министър председателят посочи, че става дума да влезем в чакалнята на Еврозоната, да понижим лихвите по заемите и означи, че при всички случаи кредитните рейтинги на страната потеглят нагоре, идват повече вложения и има повече непоклатимост и сигурност в банковата система. " Това, несъмнено, в случай че има политическа непоклатимост, тъй като има страни, които влязоха, само че натрупаха задължения, всичко си зависи от нас ", добави той.

По време на полемиката Борисов разяснява и какво би станало, в случай че не участваме в Еврозоната.

" Тогава не би трябвало да се сърдим, че едни страни, които имат обща валута, членове са на банковия и паричен съюз, желаят да се развиват на първа скорост, а тези, които имат искания, разнообразни от тези, могат да си вършат тяхната политика, уточни той. Иначе нашият валутен ръб е постоянен, 1,4% инфлация - до 2% е добре ", означи министър-председателят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР