В рамките на няколко месеца трябва да бъде положено началото

...
В рамките на няколко месеца трябва да бъде положено началото
Коментари Харесай

Борисов иска по два ферибота дневно да свързват България и Грузия

В рамките на няколко месеца би трябвало да бъде положено началото за създаване на фериботна връзка сред България и Грузия , с цел да се върне блясъка на пристанище " Варна ". Това разгласи министър председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след среща с грузинския си сътрудник Мамука Бахтадзе.

Министър-председателят има предпочитание фериботите от България за Грузия да станат два дневно , от по два на седмица. Двете страни би трябвало да се ангажираме да няма никакви административни спънки, прикани министър председателят Борисов и добави, че България интензивно строи Автомагистрала " Хемус ", тъй че и с сходен фериботен продан ще върнат блясъка на пристанище " Варна ".

" 10 години си приказваме за фериботи и за връзки, нямаме напредване напред и в този момент в границите на 3-4 месеца сме си дали период да придвижим тези процеси ", даде обещание Борисов и добави, че такива фериботни връзки са в стратегиите на цели на Европейска комисия.
 Желязков удовлетворен от фериботните ни връзки с Грузия
Желязков удовлетворен от фериботните ни връзки с Грузия

Той се срещна с грузинския министър на стопанската система Георги Кобулия

Борисов уточни, че второто, което би трябвало да се реализира сред двете страни, е цифровата инфраструктура. Има искащи вложители, в случай че ли не благодарение на Европейска комисия, би трябвало да стартираме построяването и полагането на кабела за транспорт данни. С това ще се даде опция за целия Каспийски район да употребява интернет, изясни министър председателят.

По думите на Борисов подобен план дава отговор на нашето законодателство и може незабавно да започва.

Борисов се похвали, че стокооборотът сред двете страни е минал над половин милиард $, само че растежът от 10-12%, който страната ни има сега, може да бъде и по-голям.

Грузия има поддръжката на България за присъединението й към Европейския съюз и НАТО. Грузия са доста по-напред от Украйна и Молдова, похвали българският министър председател грузинската страна.

Върху подготовката за новия цифров кулоар, който да свързва България и Грузия, само че и Изтока и Запада, сложи акцент в изявлението си министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе.
 България и Грузия с коридори сред Европа и Азия
България и Грузия с коридори сред Европа и Азия

Черно море би трябвало да бъде зона

Грузия и България споделят дълга история на другарство и положителни взаимоотношения, които датират от епохи, изясни Бахтадзе и добави, че извънредно доста се радва, че двустранните връзки сред двете страни са изключителни мощни. Бахтадзе съобщи, че е оптимист по тематиката за новия цифров кулоар и се надява на реализация на набелязани разнообразни евентуални планове в региона на филантропичните и обществени действия.

" България е в топ 10 на комерсиалните сътрудници на Грузия ", похвали се грузинският министър председател и изрази вяра, че сполучливите планове сред двете страни ще продължат и отсега нататък.

" Пътят ни към Европейския съюз и НАТО ще отвори благоприятни условия за Грузия и точно това заляга в пътната карта на Грузия по пътя й към Европейски Съюз. Надяваме се да работим в съдействие с България, с цел да реализираме задачата си ", съобщи грузинският министър председател.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР