В рамките на няколко дни след руското нахлуване в Украйна

...
В рамките на няколко дни след руското нахлуване в Украйна
Коментари Харесай

Много хора в Близкия изток виждат лицемерие в отворените обятия на Запада за Украйна

В рамките на няколко дни след съветското навлизане в Украйна западните страни започнаха да цитират интернационалното право, постановиха унищожителни наказания, започнаха да одобряват бежанци с отворени прегръдки и приветстваха украинската въоръжена опозиция. Реакцията провокира отвращение в целия Близък изток, където мнозина виждат явен двоен стандарт в метода, по който Западът реагира на интернационалните спорове.

" Видяхме по какъв начин всички средства, за които ни споделяха, че не могат да бъдат задействани в продължение на повече от 70 години, бяха разгърнати за по-малко от седем дни ", съобщи палестинският външен министър Рияд ал Малики на конгрес по сигурността в Турция по-рано този месец. " Удивително двуличие ", добави той.

Водената от Съединените щати война в Ирак, която стартира през март преди 19 години, беше необятно обсъждана като нелегално навлизане на една страна в друга. Но иракчаните, които се сражаваха с американците, бяха оповестени за терористи, а бежанците, бягащи на Запад, постоянно бяха отблъсквани, третирани като евентуални закани за сигурността.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи предходната седмица, че съгласно нейни преценки съветските сили са направили военни закононарушения в Украйна и че тя ще работи с други страни за гонене на причинителите. Съединените щати обаче не са член на Международния углавен съд и твърдо се опълчват на всякакво интернационално следствие на личното си държание или на това на своя съдружник Израел.

Когато през 2015 година Русия се намеси в гражданската война в Сирия на страната на президента Башар Асад, като оказа помощ на силите му да изравнят със земята цели градове и да докарат популацията им до апетит, интернационалната общественост се възмути, само че не предприе съвсем никакви дейности. Сирийците, бягащи към Европа, загиваха по време на рискови морски пътувания или бяха връщани назад, защото мнозина ги жигосаха като опасност за западната просвета.

В Йемен вследствие на продължаващата с години война сред водената от Саудитска Арабия коалиция и подкрепяните от Иран бунтовници хуси 13 милиона души са изложени на риск от гладна гибел. Но даже потресаващите разкази за умиращи от апетит бебета не привлякоха трайно интернационално внимание.

Брус Ридcъл, някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ и на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, а в този момент старши теоретичен помощник в института " Брукингс ", съобщи, че е разбираемо, че доста хора в Близкия изток виждат двоен стандарт от страна на Запада. " Съединените щати и Обединеното кралство поддържаха седемгодишната война на Саудитска Арабия в Йемен, която провокира най-тежката филантропична злополука в света от десетилетия ", сподели той.
Израелската окупация на земите, които палестинците желаят за своя бъдеща страна, продължава към този момент шесто десетилетие, а милиони палестинци живеят под военно ръководство, чийто край не се вижда. Съединени американски щати, Израел и Германия одобриха закони, целящи да подтиснат воденото от палестинците придвижване за протест, а в това време огромни компании като " Макдоналдс ", " Ексон Мобил " и " Епъл " завоюваха похвали, като преустановиха активността си в Русия.

В обществените мрежи светът приветства украинците, които се запасяват с коктейли " Молотов " и се изправят с оръжие в ръка против окупационната войска. Когато палестинците и иракчаните вършат същото, те са обявявани за терористи и законни цели.

" Ние се съпротивлявахме на окупаторите, даже когато светът беше с американците, в това число и украинците, които бяха част от тяхната коалиция ", споделя 51-годишният шейх Джабар ар Рубай, който се е сражавал в иракското въстание против американските сили през 2003-2011 година

" Поради това, че светът беше с американците, те не ни отдадоха тази популярност и не ни нарекоха патриотична опозиция ", а вместо това акцентираха на религиозния темперамент на въстанието, напомня той. " Това, несъмнено, е двоен стандарт, като че ли сме по-нископоставени от хората. "

Абдуламир Халид, 41-годишен водач в куриерска компания в Багдад, не вижда " някаква разлика " сред иракската и украинската опозиция.
" Най-малкото може да се каже, че съпротивата против американците в Ирак беше по-оправдана, като се има поради, че американците пропътуваха хиляди километри, с цел да дойдат в нашата страна, до момента в който руснаците преследват хипотетична опасност в съседство до тях'', споделя той.

Със сигурност има основни разлики сред войната в Украйна - явен случай на навлизане на една страна членка на Организация на обединените нации в друга - и споровете в Близкия изток, които постоянно съдържат детайли на революция и ислямски екстремизъм.

" Като цяло споровете в Близкия изток са извънредно комплицирани. Те не са морални пиеси ", споделя Арън Дейвид Милър, старши помощник във Фондацията за интернационален мир " Карнеги " и някогашен консултант по Близкия изток в администрациите на американски президенти както от Републиканската, по този начин и от Демократическата партия. Все отново Милър признава, че външната политика на Съединени американски щати " е изпълнена с аномалии, променчивост, несъгласия и, да, двуличие ".

Инвазията на Съединените щати в Афганистан е в отговор на атентатите от 11 септември, които Осама бин Ладен възнамерява, до момента в който е подслонен от талибаните там. Съединени американски щати оправдаха войната си в Ирак с подправени изказвания за оръжия за всеобщо заличаване, само че нашествието също по този начин смъкна от власт жесток деспот, който самичък бе пренебрегнал интернационалното право и бе направил закононарушения против човечеството.

Въпреки това множеството иракчани и други араби считат нашествието за непровокирана злополука, която сътвори предпоставки за дългогодишни междурелигиозни битки и кръвопролития.

Елиът Ейбрамс, старши теоретичен помощник в Съвета за интернационалните връзки и консултант в Белия дом, когато Съединени американски щати нахлуха в Ирак, споделя, че има разлика сред украинците, които се борят с съветските нашественици, и бунтовниците в Ирак, които се бият с американците.

" Иракчаните, които се борят с американските войски от името на Иран или " Ислямска страна ", не са борци за независимост ", декларира той. " Правенето на тези морални разграничения не е акт на двуличие ".

Израелско-палестинският спор датира от повече от век - доста преди войната от 1967 година, по време на която Израел завзема Източен Йерусалим, Западния бряг и Ивицата Газа. По-голямата част от света счита тези региони за окупирана палестинска територия, а продължаващото създаване на селища от Израел - за нарушаване на интернационалното право. Израел показва спора като териториален спор, обвинявайки палестинците, че отхвърлят да одобряват правото му да съществува като еврейска страна.

" Само мощно обърканият от подтекста човек би могъл да съпоставя отбранителните войни на Израел с нахлуването на Русия в прилежаща страна ", писа в. " Джерусалем пост " в публицистична публикация по тематиката от 1 март.

Намесата на Русия в Сирия беше част от комплицирана революция, в която няколко фракции - в това число групировката " Ислямска страна " - направиха зверства. Тъй като " Ислямска страна " завзе огромни елементи от Сирия и Ирак, мнозина се притесняваха, че екстремисти ще се промъкнат в Европа измежду вълните от бежанци.

Все отново мнозина в Близкия изток видяха в суровото отношение към арабските и мюсюлманските мигранти доказателство, че западните страни към момента имат културни предубеждения, макар че пазят универсални права и полезности. Много хора в района считат, че страданията им не се възприемат толкоз съществено заради необятно публикуваните възгледи, че Близкият изток постоянно е бил потопен в принуждение - без да се придава значение на ролята на Запада в разпалването и поддържането на доста от неразрешимите спорове.

" Съществува това очакване, подбудено от колониализма, че за нас е по-нормално да бъдем убити, да скърбим за фамилиите си, в сравнение с за Запада ", споделя Инес Абдел Разек, която е шеф в Палестинския институт за обществена дипломация.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР