В рамките на Народното събрание докладът на Българската академия за

...
В рамките на Народното събрание докладът на Българската академия за
Коментари Харесай

Министър Петкова: Решението за АЕЦ Белене трябва да се вземе бързо, но не и прибързано


В рамките на Народното събрание отчетът на Българската академия за науките (БАН) във връзка с разбора за АЕЦ „ Белене “ ще бъде подложен на разискване от енергийната, икономическата, правната комисия, а и от другите. „ Такива решения (за строителство на АЕЦ „ Белене “) би трябвало да се взимат единствено с цялостен консенсус. Те касаят освен нас, а бъдещи генерации и са свързани със сериозна отговорност. Затова би трябвало да бъдат чути всички мнение, всички „ за “ и „ срещу “. Решението за бъдещето на АЕЦ „ Белене “ би трябвало да е бързо, само че не и преждевременно. Това разяснява пред Българска национална телевизия министъра на енергетиката Теменужка Петкова по отношение на отчета на учените от академията за АЕЦ „ Белене “. Министърът посочи, че в създаването са взели участие учени от общо 7 института към Българска академия на науките.

Докладът на Българската академия на науките (БАН) дава отговори на няколко въпроса. Например, дали има нужда от нова нуклеарна мощ. Отговорът е, че след 2030 година ще има потребност о т 2000 МВт. Докладът дава отговор и за това на какъв стадий е план и има ли вид при който е жизнерадостен, Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Министърът посочи, че на процедура отчетът на учените от Българката академия на науките обрисува тъкмо алената линия за жизненост на плана.
Енергийният министър посочи, че страната

Припомняме, че жестоко казано, планът за АЕЦ „ Белене “ е жизнерадостен при цена под 10,5 милиарда евро, съответствие притеглен и личен капитал 70:30 и рента под 4,5%.

В отговор на въпрос какво ще е държавното присъединяване, защото това е една от рекомендациите в отчета, министър Петкова изясни, че страната няма да дава пари, а ще взе участие с апортна вноска. Тя напомни, че с изключение на активи като площадката и оборудването, планът има Оценка на въздействието върху околната среда, площадката е лицензирана, а планът е нотифициран от Европейска комисия, част от инфраструктурата също е налична. Българска академия на науките показва, че пазарен риск има, той не може да се понижи оптимално, става въпрос за минимизиране на риска и шерването с страната.

Най-лошото, както установяват и учените от Българска академия на науките е в случай че не се прави нищо по този план. Тогава всичко, което съществува като запас ще би трябвало да бъде отразено като загуби, изясни още министър Теменужка Петкова.

Ден по-рано пред публицисти енергийният министър сподели, че „ отчетът на Българската академия на науките ще послужи като база, с цел да се вземе решение по отношение на опциите за реализация на активите, свързани с плана АЕЦ „ Белене “.
Припомняме, че напролет на тази година Българският енергиен холдинг разпореди на академията да създаде цялостна тактика за развиване на електроенергийния бранш в страната, като основа за бъдещата енергийна тактика до 2030 година, с небосвод до 2050 година Изследването на сюжетите по отношение на оползотворяване на активите, свързани с плана АЕЦ „ Белене “, е част от работата на Българска академия на науките.

По думите на министър Петкова решение за реализация на активите на АЕЦ „ Белене “ би трябвало да се вземе отговорно и на база на необятен публичен консенсус, тъй като план от подобен мащаб ангажира бъдещите генерации. Ще проведем задълбочена полемика със заинтригуваните страни, с цел да се чуят всички причини. Това ще ни разреши да обединим старания, с цел да решим дружно бъдещето на плана, акцентира енергийният министър.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР