В рамките на Международния театрален фестивал Лято, кукли и приятели“

...
В рамките на Международния театрален фестивал Лято, кукли и приятели“
Коментари Харесай

За първи път във Велико Търново – сценографска изложба „Сцена и кукли“

В рамките на Международния сценичен фестивал „ Лято, кукли и другари “ се осъществя следващ взаимен план сред Художествена изложба „ Борис Денев “ и Куклен спектакъл ВЕСЕЛ във Велико Търново. Това е поредна неповторима опция за приобщаване на най-младата аудитория както към театъра, по този начин и към неповторимите образци на живописта, графиката и скулптурата, с които разполага галерията. За следващ път шефът на галерията господин Мартин Митев поддържа концепция на кукления спектакъл. В миналата година в основаното (отделно от непрекъснатата експозиция) пространство за литературни четения, камерни концерти и представления, Театър ВЕСЕЛ осъществя своя финален план – спектакъла „ Русалка “.
Преди дни по концепция на господин Веселин Василев, артистичен шеф на фестивала и създател на Театър ВЕСЕЛ, бе открита изложбата „ Сцена и кукли “ – изключителна опция за детската аудитория от остарялата столица да се срещне с театъра и изобразителното изкуство в следващ общ план. В сценографската галерия са показани планове на сценографа Наталия Гочева – скици, макети на кукли и сценографски решения за спектаклите „ Русалка “, „ Пинокио “, „ Студеното сърце “, „ Коболди “, „ Бременските музиканти “, „ Пипи Дългото чорапче “ и други


Наталия Гочева е родена през 1966 година в град Сливен. Завършва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ” при професор Майа Петрова, компетентност „ Сценография за куклен спектакъл ”. Работила е като кукломайстор в ателието на Куклен спектакъл – Сливен и НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ”, като началник художествено ателие в Столичен куклен спектакъл. Сценограф е и в Куклен спектакъл – Сливен и Куклен спектакъл – Габрово. Като сценограф на свободна процедура е работила с доста режисьори в професионални театри в България, Сърбия, Румъния, Турция, Словакия, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и др.Създател е на авторски кукли за колекционери и изложби. Печели голям брой награди за сценография и кукли на интернационалните фестивали в България и в чужбина. Тя е част от екипа на спектаклите „ Пинокио ” – ДКТ Русе, реж.Тодор Вълов и „ Пипи Дългото чорапче ” – ДКТ Ямбол, реж. Анна-Валерия Гостанян, спечелили „ Икар “ в категория „ Куклен театър ”. Номинирана е два пъти за „ Икар “ в категория „ Постижение в кукленото изкуство ” – през 2020 година за сценографиите на „ Пинокио ” – ДКТ Русе и за „ Малката кибритопродавачка ” – Театър 199 в София, а през 2023 година – за сценографията на спектакъла „ Орфей ” още веднъж в ДКТ Русе. Харесва скулптурата, има интерес към актуалните изразни средства, техники, материали и форми в театралното пространство.
Международният фестивал „ Лято, кукли и другари “ се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата, Община Велико Търново и с общителното подпомагане на Художествена изложба „ Борис Денев “ и читалище „ Искра “ в остарялата столица.
Изложбата „ Сцена и кукли “ дава опция да се гледа видеозапис на спектакъла „ Русалка “ на Театър ВЕСЕЛ и ще бъде отворена за гости до края на месец юли.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР