В рамките на Международния ден на правото да знам“ -

...
В рамките на Международния ден на правото да знам“ -
Коментари Харесай

Ученици се запознаха с работата на административните съдии във Видин

В рамките на „ Международния ден на правото да знам “ - 28 септември, Административен съд-Видин организира осведомителната акция „ Ден на отворените порти “. Специални посетители на събитието бяха възпитаници от 12 клас на ГПЧЕ " Йордан Радичков ", придружавани от госпожа Ваня Симеонова, жители и публицисти.
Председателят на Административен съд-Видин арбитър Антония Генадиева, заместник-председателят арбитър Росица Славчева и арбитър Николай Витков приветстваха присъстващите.  
С оглед навършените 18 години от съвсем всички дванадесетокласници, идното им първо практикуване на глас на избори и плануваните другия месец такива, надписът на акцията бе „ Права и отговорности по време на избори “. На наличен и понятен език, магистратите разискаха въпроси като: кой и с какви документи може да гласоподава, какви права имат гласоподавателите, какво  е неразрешено в изборния ден, кои са изборните закононарушения, изборни каузи, които преглежда съда и доста други.  
 Младежите демонстрираха интерес към административното правораздаване. Разбраха, че най-често срещаните разногласия са точно административните, тъй като всеки има допир с администрацията.
Интерес провокира Законът за предучилищното и учебно обучение, нормативните актове по неговото използване или по-точно правата, отговорностите и глобите, които се постановат на учениците или на родителите, които не обезпечават наличие на децата си, надлежно и че институцията, пред която се апелират заповедите на шефове на учебни заведения е точно Административен съд. 
Като по традиция диалогът мина отвън плануванаъа тематика. Стана ясно, че държането на наркотични субстанции, даже и в минимални количества е нарушаване, че единствено една цигара марихуана, оставя следи в организма даже след седмица. Бурни реакции и спор, провокираха образци на магистратите, с които стана ясно по кое време шофиране в нетрезво положение е нарушаване и по кое време закононарушение.
Както и фактът, че за гонки или така наречен „ дрифтене “, Съдът постанова санкция от 3000лв. и лишава от право да ръководи МПС за период от 12 месеца. Тук магистратите подчертаха, че административно-наказателните каузи, като първа инстанция се преглеждат първо в Районен съд и могат да бъдат обжалвани като последна инстанция в Административен съд.
За край възпитаниците на ГПЧЕ " Йордан Радичков " „ влязоха в кожата на съдията “ като облякоха съдийски тоги, получиха грамоти за присъединяване и конституции обезпечени от Висшия правосъден съвет.
Провеждането на Деня на отворените порти е част от осведомителната акция на Висшия правосъден съвет под наслов „ Открито за правосъдната власт “, с която се цели реализиране на по-добра осведоменост за работата на правосъдната система, повишение на правната просвета на жителите, и подсилване на доверието на обществото в българското правораздаване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР