В рамките на логика могат да се постигнат определени отстъпки.

...
В рамките на логика могат да се постигнат определени отстъпки.
Коментари Харесай

Контролът на сънищата помага при посттравматичен стрес

В рамките на логичност могат да се реализиран избрани отстъпки. Така да вземем за пример, в случай че сънуващият не може да се издигне, той може да си измисли летящо чердже


Ако пожелае да повдигне планина, може би ще успее да го направи благодарение на атомна бомба.

Ако се има вяра на Фелисити Дойл, светът на съновиденията наподобява „ по-реален “ от действителността. „ Насън всичко е по-ярко, по-живо и по-красиво – акцентира тя. – Всичко е кристално чисто. “ Други сънуващи приказват за синестезия (способност да се следи една сцена по едно и също време под друг ъгъл) и ефирна музика, която не може да възпроизведе нито един инструмент в този свят. Джаред Зейзел постоянно посещава градина със сюрреалистични плодове, чийто усет не може да се съпостави с нищо, което е опитвал в действителния живот.

Доктор Джоузеф Грийн работи в клиниката си в Лос Анджелис с пациенти, които се опасяват да заспят. Този психолог специализира върху положения на посттравматичен стрес и в частност – на типичните за него натрапчиви кошмари. Джоузеф Грийн образова на техниките на съзнателни сънища, които оказват помощ да се оправят с кошмарите си.

Той стартира с това, че поучава пациентите си да водят дневник на сънищата си – това е първата крачка по пътя към осъзнатите сънища. Дневникът оказва помощ да се укрепи връзката сред съзнанието и подсъзнанието. Сънят може да бъде изучен, в случай че претекстовете му се повтарят. Всяка тематика става мотив за инспекция на действителността.

Например пациент схваща, че постоянно сънува служители на реда. В резултат всякога, когато види служител на реда денем, това става мотив да се замисли дали в действителност не спи. В последна сметка, пациентът си задава този въпрос насън.

Едни сънуващи поучават да се ревизира действителността с почукване на показалеца по дланта. Други оферират да си запушиш носа и да се опиташ да вдишаш. Трети подскачат, с цел да схванат дали левитират. Всичко това допуска незабавно да се ориентираш. Ако за осъзнаването на съня е нужен песимизъм, то за задържането му се изисква религия. Това изяснява лондонският терапевт Клер Джонсън, която работи с осъзнати сънища: „ Ако се страхувате, че зад ъгъла се крие страшилище, бъдете сигурни, че то в действителност ще се окаже там. Ако се боите, че вратата няма да се отвори, тя сигурно ще се окаже заключена. Ако вярвате, че можете да летите, ще съумеете. Но в случай че се усъмните, ще паднете. Насън разсъдъкът образува реалност “.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР