В рамките на изминалата година, белязана от най-високата инфлация в

...
В рамките на изминалата година, белязана от най-високата инфлация в
Коментари Харесай

За година хората и фирмите в България спестиха рекордните 14 млрд. лв.

В рамките на миналата година, белязана от най-високата инфлация в България от 24 години насам, компаниите и семействата съумяха да спестят рекордните 14 милиарда лева в банките. Въпреки натиска върху бюджетите от повишаването на живота и ниските лихвени проценти, бизнесът в България е натрупал малко над 8 милиарда лева, а семействата – 5.5 милиарда лева спестявания.

Сред основните фактори за внушителния растеж от близо 14% са продължаващото повишаване на заплатите в страната, несигурността от войната в Украйна, както и предстоящото повишение на лихвените проценти по депозитите, които подтикват спестяването. За съпоставяне, последните две години, белязани от пандемията, също доведоха до стремително икономисване в банките поради ограничението на икономическата интензивност. Тогава обаче годишните растежи на депозитите не надвишиха 10%.

Ръстът при вложенията надвишава и последната прогноза от есента на предходната година на Българската национална банка. Институцията въпреки всичко чака през идващите две години този напредък да се ограничи до към 8 – 9% годишно.

Статистиката демонстрира, че от средата на годината лихвите по депозитите на компаниите порастват осезаемо, а отсрочените вложения поради икономическата неустановеност подтикват растежа на спестяванията на бизнеса. За сметка на това повишението на лихвите при депозитите на семействата се забавя.

Иначе статистиката на Българска народна банка демонстрира, че даже през празничния месец декември, който нормално е обвързван с по-засилено ползване, депозитите се усилват с внушителните 3 милиарда лева, което е невиждана сума спестявания за месец в стопанската история на България. Около две трети от тази сума се дължи на вложенията на семействата, а останалата част – на бизнеса.

Така размерът на депозитите в края на 2022 година доближи и нов безспорен връх от 116.5 милиарда лева
Кредитите са движени от жилищата
За миналата 2022 година заемите бяха подтиквани от рекордно ниските лихвени проценти и размерът им за компаниите и семействата се усили с 6 милиарда лева, което в процентно изражение надвишава 11%. Ръстът на заема също надминава въпреки и с малко упованията на Българска народна банка от есента.

За над 40% от този растеж „ виновници “ са жилищните заеми. От началото на годината те порастват с рекордните 18% и към края на декември надвишиха рекордните 16.5 милиарда лева

И през последния месец от годината те записаха обичайния за последните към две години растеж към 1.5%.

Фирменото кредитиране има заслуга за към 30% от растежа на заема тази година. То пораства с към 1.7 милиарда лева на фона на икономическата неустановеност и забележителното повишаване на съществени първични материали и материали.

Статистиката демонстрира още, че макар минималния растеж на лихвите по заемите към края на годината проблематичните заеми остават на многогодишно дъно.


 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбанкови депозити депозити депозити в банките депозити на компаниите депозити на семействата фирмени депозити жилищни заеми ПоследниНай-четениФинанси 24 За година хората и компаниите в България икономисаха рекордните 14 милиарда лева Транспорт 36 НКЖИ злоупотребява с господстващо състояние на жп пазара Енергетика 288 Газовата договорка сред „ Булгаргаз ” и Botas нарушава пазарните правила Политика 208 Новите помощи за горивата ще се забавят най-малко до март Имоти 26893 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар Любопитно 22663 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа To:know 10197 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Компании 6714 „ Цената “ пораства: Nexo се закани да съди България за над $1 милиард Всички новиниОще от ФинансиВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР