В рамките на експерименти с плъхове специалисти от Кембриджкия институт

...
В рамките на експерименти с плъхове специалисти от Кембриджкия институт
Коментари Харесай

Учени откриха метод за подмладяване на главния мозък

В рамките на опити с плъхове експерти от Кембриджкия институт за проучвания със стволови кафези обърнаха в противоположна посока стареенето на основния мозък, заяви уеб сайтът MedicalXpress, представен от Българска телеграфна агенция.

Учените изследвали централната нервна система у млади и остарели гризачи, с цел да дефинират въздействието на увеличената нееластичност на мозъка върху функционалностите на кафези предшественички на олигодендроцитите - мозъчни кафези, които изолират аксоните (дългите израстъци на невроните), създавайки миелинова обвивка и увеличавайки скоростта на прекосяване на импулсите. Известно е, че миелиновата обвивка се поврежда при множествена склероза.

Биолозите трансплантирали кафези предшественички на олигодендроцитите от остарели плъхове в мозъците на млади гризачи. Оказало се, че клетките се върнали към младия фенотип. Учените също така основали материали, имитиращи младия и остарелия по-нееластичен мозък. В кафези предшественички на олигодендроцитите бил обособен протеинът Piezo 1, който алармира дали средата е еластична или нееластична. При липса на въпросния протеин клетките вземали даже нееластичната материя за еластична и възстановявали предходната си дарба за регенериране.

Специалистите се надяват, че получените резултати ще допринесат да се разработят нови способи за лекуване на пациенти, наранени от множествена склероза. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР