В рамките на една година България може да кандидатства за

...
В рамките на една година България може да кандидатства за
Коментари Харесай

Борисов поиска първо влизане в еврозоната и един ден след това - в банковия надзор

В рамките на една година България може да кандидатства за влизане в еврозоната. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на полемика за валутния съюз, на която участваха някогашният министър председател Сергей Станишев, министри и публични лица.
„ Не съм оптимист, че в границите на няколко месеца ще аплайваме за еврозоната. Но съм уверен, че бихме могли да се оправим в границите на една година – имаме подготвеност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „ Чакалнята “ или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи договаряния. Иска ми се да стане по-бързо, само че системата е мудна и консервативна, а и рисковете са доста “, сподели още министър председателят.
Той уточни, че влизането в еврозоната е тематика, по която има две отзиви.
„ Първото позитивно е, че кредитният рейтинг и лихви по заеми ще тръгнат нагоре, само че има противоположния вид като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на страната. И тъй като постоянно сме доста по-силни и ние от ГЕРБ, и сътрудниците от Българска социалистическа партия, да се черним, само че в случай че погледнем по какъв начин върви графиката на външния дълг, ще забележим, че с Гърция тръгваме от 100% и по какъв начин до преди няколко дни ние доближаваме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170% . Сиреч, когато аплайваме в еврозоната можем да приказваме за непоклатимост и неизменност, че което и да е държавно управление това нещо ще го съблюдава ", добави Борисов, представен от " Фокус ".
По думите му е значимо, когато се пази дадена теза, да се имат поради рисковете. " Ние не представляваме риск за Европа, тъй като всички държавни управления не си дадохме националния запас. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават опция да се реализира непоклатимост. Да, незабавен резултат може да има – ще вдигнем доста приходите незабавно, само че какво ще стане отсега нататък? Това е главното ни безпокойство - всеки желае повдигане на приходите незабавно и не мисли какво ще стане отсега нататък. Сутринта слушах метеоролозите в Монтана - 15 млн. лева повече се дадоха са бюджета на Българска академия на науките и една уважаема жена, която не познавам, сподели, че министър председателят им е споделил да дават за публикации, а не за научно приложни действия. Не бива по този начин към този момент. Не знаех и че БНР има четири оркестъра, само че музиката, която ми свирят през прозореца, не е почтена “, сподели още министър председателят.
Премиерът акцентира, че преди да влезе в еврозоната, страната ни би трябвало да влезе в банковия съюз на Европейски Съюз.
„ Заедно с Европейската комисия работим сега да се приготвят документите по кандидатстване в еврозоната, да ги внесем, да имаме пътна карта, както се разбрахме с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите Валдис Домбровскис. Като критерии ние безусловно сме покрили четири от пет, като петият е фиктивен “ , сподели министър-председателят.
Борисов също по този начин се зарече да " смъкна " външния дълг до 20% до края на мандата си и по този метод България да стане втора в Европа по най-нисък външен дълг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР