След като ДеСантис отстранява Уоръл, новото ръководство уволнява служителка в отпуск по майчинство

...
В рамките на дни след отстраняването на Моник Уоръл от
Коментари Харесай

В рамките на дни след отстраняването на Моник Уоръл от губернатор Рон ДеСантис, изпълнителен член на персонала в Държавната прокуратура, която е била в отпуск по майчинство, е уведомена за нейното прекратяване когато следователи от офиса, придружени от правоохранителните органи, направиха неочаквано посещение в дома й.

Кейша Мълфорт, бивш началник на кабинета на държавната прокуратура и Уоръл, излезе в отпуск на 30 май, деня, в който тя се роди дъщеря. Тя е прекарала известно време в болницата поради усложнения, свързани с раждането, каза тя пред Sentinel.

Нейният отпуск, според нейния адвокат Фриц Шелер, е в съответствие със Закона за семейния и медицински отпуск (FMLA), a федералният закон предоставя на определени работници отпуск, защитен от работа, когато вземат отпуск по медицински причини, включително бременност или раждане. Шелер твърди, че нейното уволнение, както и изискванията, отправени към нея след отстраняването на Уоръл, може да са в нарушение на федералния закон, защитаващ работниците.

В сряда сутринта шефът на Мълфорт, Уоръл, беше отстранен от длъжност от ДеСантис и заменен с Ориндж Каунти съдия Андрю Бейн. Същата сутрин, новоназначеният главен асистент на Бейн, Райън Уилямс — който неуспешно се кандидатира срещу Уорел през 2020 г. — се обади на Мълфорт „от личния мобилен телефон на друг служител“, според писмо за правно представителство от Шелер до държавната прокуратура.

Уилямс поиска от Мълфорт „да предостави достъп“ и „да промени административните профили на страниците на социалните медии на офиса“, според писмото.

„Искането беше объркващо“, се казва в писмото. „Както г-жа Мълфорт информира [Уилямс], вашият офис вече имаше паролите, които бяха променени по време на нейния отпуск.“

След това друг служител от държавната прокуратура „поиска [Мълфорт] да отговори на Уилямс ” до 9 сутринта в четвъртък, пише Шелер.

Мълфорт се свърза с Шелер в сряда вечерта и го попита дали ще действа като посредник между нея и държавната прокуратура. Той се съгласи да я вземе безвъзмездно.

На следващата сутрин Шелър каза, че е изпратил писмото до Държавната прокуратура, в което ги уведомява, че представлява Mulfort и твърди, че исканията изглежда нарушават правата на Mulfort, защитени от федерален закон.

„Г-жо. Mulfort е готова да помогне на вашия офис с всякакви искания, които не нарушават нейните права съгласно FLMA“, се казва в писмото на адвоката, като по-късно се добавя: „Въпреки че очаквам, че можем лесно да разрешим този въпрос, предупреждавам ви, че независимо от скорошните промени в ръководството във вашия офис, задълженията на вашия офис по FLMA остават същите.“

В допълнение към изпращането на писмото, Шелер каза, че се е обадил и на главния юрисконсулт на офиса и на Уилямс, но не е получил отговор. Шелер каза, че иска да уговори време за среща и уреждане на въпроса с държавната прокуратура.

В четвъртък следобед обаче множество служители от държавната прокуратура, включително заклети следователи и двама заместник-председатели на Ориндж Каунти отиде в къщата на Малфорт, каза тя на Sentinel. Тя беше на горния етаж и кърмеше дъщеря си, когато почукаха на входната й врата.

Служителите на държавната прокуратура отново поискаха достъп за промяна на административните профили на страниците на публичната служба в социалните медии, каза Мълфорт.

По време на размяната на информация на Мълфорт е връчено писмо, в което се казва, че работата й в държавната прокуратура е прекратена в сила от сряда. Мълфорт каза, че така е разбрала, че е уволнена.

В писмото също се иска да върне мобилен телефон, iPad, карти за достъп до сграда и паркинг и Toyota Camry, и освен това се иска тя „[r ]да се откажат от правата на „администратор“ на акаунтите в социалните медии на офиса.“

„Няма причини за това, което направиха. … Третират ме като престъпник, въпреки че съм човек, който е служил на тази общност“, каза тя. „Как трябва да се чувствам … и какво послание изпраща това?“

В изявление говорителят на шерифската служба на окръг Ориндж Мишел Гуидо потвърди, че заместниците са придружени от „двама заклети служители на реда, които са следователи в държавната прокуратура Офис.“

„Депутатите бяха помолени да стоят настрани единствено, за да запишат взаимодействието на носената на тялото камера“, каза Гуидо. „Въпреки че не е необичайно депутатите да предоставят резервни услуги, това трябваше да се извършва изключително от заклетите следователи в Държавната прокуратура.“

„Шерифът не знаеше и не одобряваше резервните услуги искане“, продължава изявлението. „Ако му беше предоставено, той щеше да отхвърли това искане и да го остави в ръцете на Държавната прокуратура.“

Държавната прокуратура не е отговорила на искане за коментар.

Шелър нарече ситуацията „силно обезпокоителна“ и каза, че се е ангажирал да използва всички правни средства за защита.

„За да перифразираме философката Хана Аренд, жестоките действия на слугите на ДеСантис в офиса на държавната прокуратура доказва, че най-голямото зло не е непременно увековечено от лидери, които носят вонята на автокрация, а по-скоро се намира в злото, извършено от никого, тоест от човешки същества, които изоставят своята човечност пред олтара на амбицията“, пише Шелер в имейл .

_____

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР