В рамките на дни от постовете, които заемаха по време

...
В рамките на дни от постовете, които заемаха по време
Коментари Харесай

Нов кабинет, нов късмет, но не и за някои от БСП

В рамките на дни от постовете, които заемаха по време на двете държавни управления на президента Румен Радев, бяха освободени три червени фрагмента - Надя Клисурска като заместник-министър на труда и обществената политика, Явор Гечев - като заместник-министър в земеделското ведомство и Пламен Славов, заемащ същата служба в Министерство на културата. И тримата не минават за близки до лидерката Корнелия Нинова.

Постът си резервира (поне засега) различен зам.-министър на МТСП - Иван Кръстев.

Към момента са освободени към 15 заместник-министри, като това става със заповед на министър-председателя - към този момент Кирил Петков, по предложение на съответния титуляр на министерството. И тези три червени назначения в служебния кабинет минават неусетно. Но не и за социалистите. " Българска социалистическа партия хората чистят на Българска социалистическа партия хората ", обобщават обстановката членове на партията. Защо считат по този начин?

За министър на труда и обществената политика бе определен Георги Гьоков - дълготраен народен представител на левицата. Министър на земеделието пък стана Иван Иванов, който споделя същата биография. С други думи едни социалисти, станали постоянни министри, освободиха други социалисти, назначени за служебни зам.-министри. И по тази причина вътрешната съпротива в левицата към този момент провижда опълчване на лидерката Корнелия Нинова на президентските назначения.

Като народен представител от Българска социалистическа партия Клисурска бе едно от остриетата по обществените въпроси на левицата. Пред Клуб Z, в отговор на въпрос, тя разяснява, че всеки има право да избере екипа си, даже и да става въпрос за съпартийци. Както и че " това (на зам.-министри и то в длъжностен кабинет) са най-временните позиции ". Отказа да разяснява връзките сред управлението на левицата и Румен Радев. При запитване обаче имала ли е диалог с Гьоков или е схванала за освобождението си със заповедта на премиера, уточни единствено: " Ще замълча по този въпрос ".

По отношение на оставането на Иван Кръстев пък социалисти споделят, че като се изключи че е неоспорим специалист, е и в другарски връзки с министъра.

Интересен е и казусът с Явор Гечев. Той бе сменен в земеделското министерство от Момчил Неков, прочул се като " феномена 15/15 ", когато влезе по случайност в Европейския парламент - поради съвпадане на преференциалния с партийния номер. Броженията тук са провокирани от обстоятелството, че специалистът в региона е инженер-агрономът Гечев, някогашен отраслов зам.-министър и кадър на Държавен фонд " Земеделие ", а не Неков, политолог по обучение.

На 23 декември земеделското министерство бе подсилено с още един социалист. Стефан Бурджев бе назначен за заместник-министър. Той бе депутат в 44-ото и 46-ото Народно Събрание, като в последното бе зам.-шеф на отрасловата парламентарна комисия. Не съумя да влезе в настоящия парламент. Иначе е магистър по интернационалните стопански връзки.

Титуляр в Министерство на културата пък стана Атанас Атанасов от " Продължаваме промяната " и в този смисъл " чистка " от фрагменти на Българска социалистическа партия на други фрагменти на Българска социалистическа партия няма. Той е някогашен народен представител в няколко предишни Народното събрание, преди избора на Нинова и от дълго време не е в листите на партията за парламентарни избори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР