„В рамките на днешния или утрешния ден Министерски съвет ще

...
„В рамките на днешния или утрешния ден Министерски съвет ще
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Започва да се нагнетява едно напрежение, за което няма основание

„ В рамките на днешния или утрешния ден Министерски съвет ще одобри новия пандемичен проект, където са написани всички ограничения за всеки един стадий на разпространяването на ковид “. Това сподели пред bTV основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му у нас стартира да се нагнетява едно напрежение, за което действително няма съображение. Вярно е, че България навлиза във вълна, както и цяла Европа, но-голямата част от страната е на нулев стадий, няколко области са на първи стадий, а в него се планува само носене на маски в лечебни заведения – лечебни заведения ДКЦ-та, медицински центрове, места, където има хора в риск като обществени домове. Друга стъпка, в случай че въобще се наложи е въвеждането на маски в магазини, молове, градски превоз.

„ Да, заболеваемостта пораства, има и осцилации, по тази причина се употребяват седмични данни, само че е доста значимо да се кажат две неща - обстановката е друга от тази в последните две години с две неща – характерността на вируса се промени, по-лесно се предава, само че протича доста по-леко. Болниците и лекарите са по-подготвени, имаме ваксини и лекарите са доста по-уверени да слагат диагнози и да лекуват. Много по-малко хора се постанова да влизат в болница и в интензивни отделения, заплахата от гибел е по-малка. Второ, към този момент имаме ваксини, имаме противовирусни средства, знаем по какъв начин да ги прилагаме “, акцентира той.

Доц. Кунчев изясни, че се работи по ясни критерии и решенията ще се вземат въз основата на избран коефициент, въз основата на който ще се вкарват рестриктивните мерки, в случай че са нужни и това е написано в проекта, който е ъпдейтван по отношение на предходния. Заболяемост, претовареност на неинтензивните и на интензивните кревати – това са критериите, включени в коефициента, посочи той.

Този проект е доста подобен с тези на останалите балкански страни, изясни експертът.

Доц. Кунчев бе безапелационен, че всевъзможни ограничавания за опциите за диагностика са нездравословни. По думите му, вярното е персоналният доктор да има бързи антигенни проби и пациентът, когато не е добре, с едно посещаване при персоналния доктор да бъде тестван.

Той увери, че има задоволително количества от всички ваксини. „ Интересът към имунизациите се възроди. Хората виждат, че когато има директна нова заплаха взимат ограничения “, акцентира основният държавен здравен контрольор.

„ Ваксините ни пазят задоволително, с цел да не възникне тежко заболяване или гибел, само че не значи, че откакто се слагат и забравяме за всичко. Новите разновидности на омикрон заобикалят имунитета след преболедуване, само че и след имунизиране, по тази причина има хора, които боледуват втори и трети път. Не е толкоз съдбовно, че ще се срещнат с вируса стотици хиляди хора, а да не се губят човешки животи. Очакваме и ваксини, които ще са ориентирани към новите разновидности, въпросът е, че вирусът мутира доста бързо “, сподели още той.

По думите му, малко над две трети от българите са се срещали с ковид, като се събере броя на преболедувалите, ваксинираните и скритата заболеваемост.

Той чака до август да продължи летният пик на ковид и след това да има спад. Въпросът е какво ще се случи през септември месец и дали няма да има нова вълна, предизвести доцент Кунчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР