В рамките на деня е получено писмо от департамента по

...
В рамките на деня е получено писмо от департамента по
Коментари Харесай

Прокуратурата разкри подробности за съучастничката на Ружа Игнатова и картината на Полък

„ В рамките на деня е получено писмо от департамента по правораздаване на Съединени американски щати, с което благодарят за работата с българската прокуратура.

 

Гражданинът е от женски пол с букви И.Д., предадена е на 20 март от чиновници на Групово дело „ Охрана “ при Министерство на правораздаването на упълномощени представители на Съединени американски щати на Летище София. Има информация, че българската гражданка към този момент е пристигнала в Щатите “, информира Христо Кръстев, прокурор от СГП.

 

„ Екстрадицията е поискана по отношение на закононарушения в участия в проведена незаконна група за машинация и пране на пари. Това е съизвършител в възможната незаконна активност на по този начин известната криптокралица Ружа Игнатова “, допълва Кръстев.

 

Стана ясно, че в СГП няма следствие във връзка изказванията за това, че има компании в България, през които са минавали средства, свързани с измамата. То се води единствено на територията на Съединени американски щати, тъй като там е осъществено закононарушението. От територията на Съединени американски щати са изпращани известия по телевизия и радио, че в случай че се влага в тази криптовалута Onecoin, ще има огромна рентабилност.

 

Той заяви още, че няма закъснение в осъществяването нито от страна на прокуратурата, нито от страна на съда.

 

„ С писмото от Съединени американски щати желаят информация за точното време, което е престояло лицето в арестите, с цел да може по-късно да приспаднат това време от присъдата. Била е по едно време и под домакински арест.

 

Искането за екстрадиция е получено през март 2021 година, като е издадена заповед за арест в южен окръг на Ню Йорк, издадена е алена бюлетина и на 8 юни 2021 година лицето е арестувано в София “, каза още той.

 

На 08.06.2021 година във ВКП, отдел „ Международен “, постъпва писмо от МВР-ДМОС, с което се изпращат документи във връзка със задържането на И. Д., въз основа на издирването й с червен бюлетин от 31.05.2021 година по искане на правосъдните управляващи на Съединени американски щати. На 08.06.2021 година българската гражданка е арестувана за период от 24 часа по реда на член 72, алинея 1, т. 6 от ЗМВР.

 

На съображение изложената фактическа конюнктура прокурор от ВКП издава разпореждане за задържане на И.Д. за период до 72 часа, като преписката е изпратена на градския прокурор на СГП за реализиране на процедура по реда на член 14, алинея 4 т. 1- 4 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/.

 

На 10.06.2021 година СГП внася в Софийски градски съд искане за постановяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на И.Д. На 11.06.2021 година съдът постановява задържането на И.Д.

 

На 15.06.2021 година СГП внася в Софийски градски съд настояването на Съединени американски щати за изгонване на И.Д. за разглеждане всъщност.

 

На 01.12.2021 година с решение на Софийски градски съд позволява екстрадиция на И.Д. по отношение на искане на Съединени американски щати за предаването й за наказателно гонене по дело на Окръжен съд на Съединени американски щати Южен окръг на Ню Йорк по импортиран обвинителен акт, публикуван на 24.09.2020 година, с обвинявания за интрига за осъществяване на машинация с електронни средства и интрига за пране на пари.

 

Обвиненията по отношение на И.Д. са за това, че в интервала от 2014 година до 2019 година в Южен окръг на Ню Йорк и на други места, дружно с други лица, съзнателно и умишлено са се събрали и измислили проект за измами за приемане на пари и имущество под подправен и излъган предлог, като са изпращали по електронен път, радио и тв връзки друг тип известия за продажба на криптовалута, известна като „ УанКойн “, давали са погрешни изказвания и са представяли погрешни изказвания, с цел да набират хора по целия свят, които да влагат в „ УанКойн “.

 

Второто обвиняване е за пране на пари, като са осъществявани транзакции на имущество, за което лицата са знаели, че е предмет на противозаконна активност във връзка измами, за да укрият имуществото, добито от тази им активност.

 

„ По мотив множеството запитвания по отношение на картината на Полък, използваме опцията да предоставим още информация по случая. Разследването е поето от СГП. Работено е по информация, че се провежда противозаконна продажба на тази картина.

 

Тя е конфискувана. Към момента се съхранява при съответните условия и с нужната защита “, разгласи представителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

 

„ От специалисти от Националната художествена изложба е казано, че картината дава отговор на особеностите на художника. Извършеният флуоресцентен разбор демонстрира, че пигментите в нея са сходни на тези, употребени от Полък в други творби.

 

Надпис на британски език на гърба на картината посвещава картината на млада кино звезда: " Посветено на моята доста надарена и скъпа другарка Лорън Бекол. Честит рожден ден. 16 септември 1949 година "  Дадени са инструкции на наблюдаващия прокурор, ще бъде назначена спомагателна експертиза “, добави още тя.

 

Няма данни тази картина да е каталогизирана, изясни още тя и добави: „ Предстои да се откри и дали картината е обвързвана с Румъния, след съмнения за ова, че е принадлежала на Чаушеску. Българският жител, арестуван у нас, е един. Той не е знаел дали картината е достоверна или не, по този начин твърди той. Той е съхранявал картината, не твърди да е бил притежател на нея. Картината не е била оповестена за търсене. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР