В рамките на 5 години може да се появи ваксина,

...
В рамките на 5 години може да се появи ваксина,
Коментари Харесай

Проф. сър Майкъл Хътън: До 5 години може да имаме ваксина срещу хепатит C

В рамките на 5 години може да се появи ваксина, която ще ни защищава от зараза с хепатит C. Това съобщи проф. сър Майкъл Хътън, който през 1989-та печели нобеловата премия за медицина и физиология дружно с трима други учени за откриването на вируса на хепатит C. Той ще дискутира създаването на ваксина по време на специфична презентация на тазгодишния Европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести.

Всяка година близо 2 млн. души се заразяват с хепатит C. В световен мащаб има към 70 млн. преносители на болестта. Повечето от тях даже не са диагностицирани с него. Според изчисленията годишно вирусът убива към 400 000 души. Много от инфектираните с него развиват цироза на черния дроб и рак на черния дроб.

„ Въпреки че непосредствено настоящите антивирусни средства за лекуване на хепатит C ни дадоха мощно оръжие, което обърна хода на борбата с тази пандемия, няма подозрение, че се нуждаем от ваксина, която да помогне на света да доближи амбициозната цел от намаляването на инфекциите от хепатит C с 90%, а смъртността – с 65% до 2030-та “, изяснява проф. сър Майкъл Хътън, който сега работи в института за приложна вирусология „ Ли Ка Шин “ в Албърта, Канада.

Според него макар че страни като Египет осъществиха сполучливо огромни стратегии за надзор на болестта (50 млн. души са тествани за хепатит C, а близо 4 млн. – лекувани благодарение на непосредствено настоящи антивирусни средства от 2014-та насам), това е станало допустимо само с помощта на всеобщото произвеждане на генерични медикаменти (84 щатски $ на патент). Цената на патент в страните с по-високи приходи обаче доближава до 20 000 щатски $ на патент.

Според проф. сър Майкъл Хътън научното общество към този момент знае какви имунни отговори защищават тялото ни от зараза с хепатит C. Освен това доста технологии, в това число новата РНК технология, употребена при имунизациите на „ Пфайзър “ и „ Модерна “ против COVID-19, и основаните на аденовирустите технологии (разработени от Оксфордския университет и „ АстраЗенека “, както и от „ Джонсън и Джонсън “) могат да възпроизведат тези защитни имунни отговори чрез имунизация.

В момента проф. сър Майкъл Хътън и неговите сътрудници работят по адювантна рекомбинантна ваксина, която би трябвало да подтиква производството на антитела в голям брой крос-неутрализиращи , а това от своя страна би трябвало да попречи на вируса да избяга от хуморалния имунен отговор. Казано другояче, съществуват голям брой разнообразни антитела, които биха могли да бъдат създадени от имунизацията, и които могат да предотвратят инфекцията от хепатит C. По този метод даже и да мутира, вирусът ще им се изплъзва доста по-трудно, а самите антитела ще защищават имунизирания от болест.

Проф. сър Майкъл Хътън прибавя, че пандемията от COVID-19 забави или отсрочи голям брой медицински проучвания, в това число работата по ваксини против хепатит C. Той обаче чака, че фаза 1 на клиничните изследвания (с разнообразни адюванти) ще стартира следващата година. Фаза 2, която ще тества успеваемостта ѝ при хора, пък би следвало да стартира в интервала 2023-2026.

Ако всичко върви по проект, през 2026-2027 имунизацията може да бъде поставяна на хората, изложени на по-висок риск от болест (и по-конкретно - наркозависимите, инжектиращи си разнообразни субстанции).

Следващата стъпка е фаза 3 (2029-та) – т.е. проби на имунизацията върху други рискови групи – да вземем за пример мъже, правещи секс с други мъже, служащи в здравната система и бебета, родени от майки с хепатит C във всички страни по света.

Източник:  /
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР