В рамките на 4-5 години над 50% ще намалеят общопрактикуващите

...
В рамките на 4-5 години над 50% ще намалеят общопрактикуващите
Коментари Харесай

Д-р Маджаров с прогноза: До 5 години 50% по-малко лични лекари и затворени болници

В рамките на 4-5 години над 50% ще намалеят общопрактикуващите лекари в страната и сигурно ще затворят лечебни заведения като тази във Видин, в случай че не се вземат ограничения неотложно. Това сподели пред NOVA NEWS ръководителят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров във връзка информацията за дефицита на 32-ма лекари във Видин.

Той добави, че сходна на болничното заведение във Видин е тази в Силистра. „ Трябва да се разгласи акция за избавяне на лечебните заведения, които са единствени на територията на региона или общината. Трябва да се стигне и до студентите, които в този момент записват да учат за лекари или медицински сестри “, сподели доктор Маджаров.

„ От БЛС от дълго време приказваме, че не би трябвало да се генерализират проблемите, а да се показват съответните проблеми на всеки обособен район. Държавата не би трябвало да взима решения на парче, а би трябвало да разгласи акция за спасяването на тези райони. Помощта за тази болница и всички като нея би трябвало да е ориентирана към фрагментите “, сподели доктор Маджаров.

Той акцентира, че кадровата рецесия не визира единствено лекарите, а още повече медицинските сестри.

„ За една болница в далечен регион е проблем снабдяването с квалифицирани фрагменти. Някои лечебни заведения доближиха минималните прагове на възнагражденията, заложени в НРД, макар офанзивите против този текст от Рамковия контракт в съда. Парламентът в последните си дни промени Закона за здравното обезпечаване. Оттук нататък всеки, който желае да работи с НЗОК, ще би трябвало да обезпечи минималните хонорари, записани в НРД “, добави доктор Маджаров, като посочи, че това е едно от двете неща, които са били направени в последния парламент и които би трябвало да продължат в същата посока.

„ Другото е, че се даде опция на страната да подкрепя непосредствено за заплати такива райони. Това би трябвало да продължи, а не да се дават пари на калпак “, сподели още ръководителят на БЛС.

По-рано шефът на МБАЛ „ Св. Петка ” - Видин доктор Ивета Найденова заяви, че 32-ма лекари не доближават в лечебното заведение.

По думите й 80 длъжности са заети, нужни са ни още 32 медици от разнообразни специалности. Остра потребност имаме от акушер-гинеколог, незабавни медици, невролози, анестезиолози и реаниматори.

„ В отделението по трансфузионна хематология е необходим млад доктор, който да одобри опита и практиката на колежката и тя да може да се отдръпна. Имаме единствено един трансфузионен хематолог. Не единствено заплатите са причина да няма лекари ”, сподели доктор  Найденова.

Тя съобщи, че повода за това надали е в ниските хонорари, тъй като откогато е шеф, заплатите са се нараснали двойно. „ В момента още не можем да достигнем заплатите на сътрудниците в Монтана, само че се старая сътрудниците да получават ДМС, с което да се компенсират по-ниските съществени заплати. Мисля, че главната причина е застаряващото население в региона. В област, в която доминира популацията над 45 години, няма по какъв начин единствената болница да е оазис на младостта “, сподели доктор Найденова.

Директорът на болничното заведение заяви, че всеки доктор, който стартира работа там, ще получи гратис общинско жилище. Освен това общината е решила да изплати на МБАЛ-Видин 400 000 лева налози и такса боклук.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР