В рамките на 30 минути започва евакуация на село Равнец,

...
В рамките на 30 минути започва евакуация на село Равнец,
Коментари Харесай

Кметът на Бургас защити системата за управление на водите в общината

В рамките на 30 минути стартира евакуация на село Равнец, за час и половина бяха евакуирани 70 души, от които 15 лежащо заболели, както и дребни деца . Чак сутринта на място пристигнаха пожарникари. Така кметът на Бургас Димитър Николов отбрани изхарчените 1 000 000 лв. за система за ръководство на водите в Община Бургас след обвинявания, че са харчени пари, а има човешки жертви.
Николов категорично акцентира, че поради системата няма жертви, само че той визираше единствено Община Бургас . Припомняме, че в Бургаска област починаха трима души, а една жена е в неопределеност, като през днешния ден, 27 октомври, в търсенето ѝ се включват кучета-спасители. Кметът на Бургас сподели, че на мониторите на системата за наблюдаване няма по какъв начин да се видят скъсвания и пробиви в язовири в прилежаща община, като Камено, тъй като системата покрива единствено Бургаска община.
Вчера, 26 октомври, самият Николов, а и регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков, споделиха, че 4 от язовирите със скъсани стени са в Бургаско, 2 са в Камено, а 1 – в Айтос. 6 са общински, а 1 – " Чотората ", е частен и благосъстоятелност на наследник на общинска съветничка на Българска социалистическа партия. Точно от този язовир е тръгнала приливната вълна, която е довела до разкъсване на стените на останалите язовири.
Язовир " Чотората " е благосъстоятелност на компания " ДИЕМ ", чийто притежател и шеф е Димитър Мутафов. Той е наследник на Димчо Мутафов и доктор Елена Димитрова, която е общински консултант от квотата на Българска социалистическа партия в Камено. Тя е и член на Изпълнителното бюро на БСП-Камено, както и ръководител на Комисията по екология в Общинския съвет в Камено.
Димитър Николов изясни пред Нова телевизия, че когато водата мине сериозно равнище, има звуков сигнал, предупреждаващ дежурния, който следи какво се случва. Кметът на Бургас удостовери и, че е получен оранжев код за предстоящите превалявания от Национален институт по метеорология и хидрология и са били нащрек. Имахме информация от по-рано, час и половина, като поради тази система изведохме хората. Системата обаче не може да защищити от наводняване, сподели кметът на Бургас.
Градоначалникът изясни и, че системата е пилотна и не на всички места, където в Община Бургас имаше проблеми, е имало сензори – да вземем за пример в Горно Езерово. С този дъжд към този момент имаме информация къде да разполагаме нови сензори, посочи Николов.
Системата за наблюдаване
Системата следи реките в Бургаска община – да вземем за пример Чакърлийска, Изворска и Малката река. Нейните " очи " са 22 хидрометрични станции. Прави обаче усещане, че все още няма данни за някои от присъстващите водни басейни - реките Чакърлийска и Малката река, както и язовирите " Погребите " и " Хур дере ".


Основните действия на системата, която е основана по план " Управление на риска от наводнения " (IMFR), финансиран по стратегия BG02 " Интегрирано ръководство на морските и вътрешните води ", са следните:
1. Разработване на осведомителна система за ръководство на водите.
2. Инсталиране на профилирано съоръжение за реализиране на 24-часов мониторинг на водните басейни нa територията на община Бургас.
3. Създаване на благоприятни условия за предварителна защита посредством ранно идентифициране на евентуални закани, както и основаването на планирани модели, които да подкрепят локалната власт и всички заинтригувани страни при вземането на решения за предприемане на ограничения, за ограничение вредите от наводнения.
4. Информационната система ще включва няколко съществени съставния елемент. Предвижда се да бъдат инсталирани датчици и съоръжение за реализиране на 24-часов мониторинг на равнището на водата и количеството превалявания, което ще разрешава и елементарно надграждане за премерване качеството на водата, мокрота на почвата и други Ще бъде конфигуриран програмен продукт за събиране на данни и автоматизираното им валидиране. Събраните данни ще се насочват към надзорен център. Мрежа от видеокамери непрестанно ще следи положението на реките и морето.
Информационната система показва подробни карти на застрашените територии. Тя дава опция на Община Бургас да създава сюжети за точни и навременни дейности за ръководство риска от наводнения, както и да сътвори ефикасна система за ранно предизвестие, написа в формалната информация за плана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР