В публикуваните досега 10-годишни планове за развитието на Електроенергийната система

...
В публикуваните досега 10-годишни планове за развитието на Електроенергийната система
Коментари Харесай

Проектът за АЕЦ Белене ще се отрази положително на развитието на електропреносната мрежа на България


В оповестените до момента 10-годишни проекти за развиването на Електроенергийната система на България, направени от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) не е планувано включването на нови нуклеарни мощности. Причината е, че към сегашния миг няма документално декларирани планове. В същото време при позитивно решение за развиване на плана ЕСО ще го включи в идващия си 10-годишен проект. Това изясни ръководителят на управителния съвет на ЕСО Антон Славов в границите на обичайна интернационална нуклеарна конференция на Булатом „ Българската атомна енергетика – национална, районна и международна енергийна сигурност “. Славов показа сегашните планове за развиване на мрежата от 400 и 110 киловолта. създадени въз основа на прогнозата за развиване на производството и потреблението на електрическа сила, Те демонстрират преобладаващи посоки на транспорт изток → запад и север → юг.

Така при мрежа 400kV дейностите са ориентирани по построяването на нови електропроводи, които са планове от общ европейски интерес:

− п/ст „ Марица изток “ – п/ст „ Неа Санта “ (Гърция);

− п/ст „ Пловдив “ – п/ст „ Марица изток “;

− п/ст „ Марица изток “ – ОРУ Топлоелектрическа централа МИ3;

− п/ст „ Марица изток “ – п/ст „ Бургас “;

п/ст „ Бургас “ – п/ст „ Варна

В по-дългосрочен проект се планува построяването на следните нови електропроводи 400kV:

− п/ст „ София запад “ – п/ст „ Ниш “ (Сърбия);

− п/ст „ Пловдив “ – п/ст „ Царевец “;

− Водоснабдителна система „ Ветрен “ – п/ст " Благоевград ".

По отношшение на развиването на мрежата 110kV се планува възстановяване сигурността на преместване на електрическата енергия от разпределеното произвеждане на ВЕИ; присъединение на дребни стандартни централи; възстановяване сигурността на зареждане на обособени региони, както и възстановяване обмена на електрическа енергия с разпределителните мрежи. Проект като АЕЦ " Белене " ще усъвършенства променливостта, предизвиквана от ВЕИ.

По думите на Славов, построяването на нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ „ Белене “ ще се отрази позитивно върху развиването на мрежата и на двете равнища – 400 и 110 киловолта и несъмнено то включва и създаване на съответните подстанции. Ефектът ще е позитивен и то позиция на подобряването на укрепването на вътрешния пръстен от 400 киловолта, а и ще се усъвършенства зареждането в региони към Свищов, Плевен и Русе.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР