В проявата се включиха млади историци, музейни специалисти и експерти

...
В проявата се включиха млади историци, музейни специалисти и експерти
Коментари Харесай

Кандидат за кмет на район Одесос“ с добри идеи за стимулиране на културния живот и туризма във Варна


В проявата се включиха млади историци, музейни експерти и специалисти в  сферата та културата, туризма и други области. Изнесена беше забавна презентация, посредством която бе обявена незнайна до момента информация за многочислените артефакти в града ни. Акцент бе подложен върху положението на археологическото благосъстояние в централната градска част, за което очевидно не се поставят систематични грижи. Освен че не е налице нужната консервация, липсва идея за атрактивната презентация на това благосъстояние пред гостите на града. С паника историци и археолози сигнализираха за " скритата “ със знанието на властимащите от строителите на Ларгото, римска фамилна гробница в региона на Държавния списък. Забележително е " биоразнообразието “ на което се натъкват туристите, решили да се срещнат с епископската базилика на ул. " Цар Калоян “, крепостната стена на ул. " Цар Симеон I “ както и старините попадащи в периметъра на региона на тъй наречените " Дупка “. Незабавно би трябвало да се подхващат ограничения за разчистване, социализиране и приобщаване на тези запустели културно-исторически обекти.

Всичко това обуславя стряскащо ниския брой туристи, които посещават музеите в града ни. Като причина за това, специалистите от Варненската туристическа камара показаха обстоятелството, че липсва синхрон сред културните институти, политиката на Общината и туристическия отрасъл при   промотирането на културно-историческото завещание от античния " Одесос “. Специалистите приканиха за включване на повече културно-исторически обекти в картата на " 100-те национални исторически обекта “. Присъстващите общински съветници показаха, че необяснимо за какво непрекъснатата комисия " Култура, туризъм и рекламна активност “ заседава доста рядко, което затруднява реализирането на действителни политики по проблематичните въпроси.

Считам, че е пристигнало времето Варна да почерпи от опита на прилежащите регионални центрове и да предложи на гостите си тъй наречените " сложен билет “, който да включва с изключение на преференциална цена за превоз от и до курортните комплекси, а също по този начин и опция за посещаване на варненските културни институти. Представена беше концепцията за основаване на фонд за културно-историческото завещание на Варна който да бъде  финансиран от приходите от туристическия налог.

Кандидатът Иван Любчев Иванов се ангажира да работи за организирането на фестивал, посредством който по съвременен метод, съчетаващ интерактивните средства за визуализация и добилите известност възстановки на исторически събития от фенове на историята.

Присъстващите оцениха концепцията като действително работеща и даваща  опция за удължение на туристическия сезон.

Кандидатът за кмет изрази вяра, че отправените послания ще бъдат чути, а поетите от него съответни задължения ще бъдат изпълнени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР