В провелата се на 18.05.2018 г. конференция “Личност, мотивация, спорт“

...
В провелата се на 18.05.2018 г. конференция “Личност, мотивация, спорт“
Коментари Харесай

Известни спортисти и треньори участваха в конференция “Личност, мотивация, спорт“ в НСА

В провелата се на 18.05.2018 година конференция “Личност, мотивация, спорт “ на Катедра “Психология, педагогика и социология “ споделиха персоналния си опит елитни състезатели и треньори. Научният конгрес стартира с кръгла маса, чийто модератор проф. Татяна Янчева, зам.-ректор на НСА и началник на катедрата, откри с зов за принос на всички участници към „ построяването на здрав мост сред теорията и практиката в спорта “.

Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев поздрави участниците в тазгодишното издание на научното събитие, което се организира за 23-та поредна година. Ректорът посочи дейния принос на студенти към научните отчети. Общо 40 са отчетите, готови от 60 създатели. Сред тях 11 са студентски разработки.

Да ценим и използваме личния си опит от близкото минало, когато България имаше забележителни спортни триумфи, предложи проф. Красимир Петков, декан на Треньорски факултет на НСА, който аргументира тезата си със спецификата на спортната среда в нейната цялост от голям брой фактори.

Олимпийската шампионка Тереза Маринова, трикратната медалистка от Олимпийски игри Евгения Раданова, някогашният министър на спорта и най-успешен треньор по гребане на България проф. Свилен Нейков, „ златните девойки “ Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и ст. треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Весела Димитрова, треньорът на националния ни тим по бокс Михаил Таков, някогашният шеф на ФК Левски Станислав Ангелов – всички те описаха за личния си конфликт с компликациите при разрешаване на психически проблеми и за нуждата от присъединяване на състезателен психолог в екипа от експерти, които приготвят един първокласен състезател.

“Големият първенец би трябвало да заплати цената на триумфа. Той би трябвало да издържи на тежките тренировки. Ключови са държание, битова среда, материална база. Постиженията на българските спортисти, отчитайки изискванията на подготовка, имат двойно по-висока стойност. Българският треньор се бори с битовизми “, очерта обстановката проф. Свилен Нейков.

“Днешното потомство е доста по-различно. Ние имахме огромна мотивация, а през днешния ден такава липсва “, уточни различен психически проблем Тереза Маринова, а Евгения Раданова посочи нуждата от добра психическа подготовка на спортните педагози.

За ролята на спортния психолог в построяването на елитния състезател приказва и Весела Димитрова. С признание тя показа по какъв начин в тежките моменти на съревнование самата тя е изпитвала потребност от психическа поддръжка. “Една от слабостите в България е, че си мислим, че знаем всичко. Същевременно се оплакваме, а не се опитваме да потърсим помощ “, добави старши треньорът на „ златните девойки “.

Дискусията продължи с настоящи тематики на професионалния спорт като снижаващата се възрастова граница, големите публични упования към елитните спортисти, комерсиализацията, оправянето със звездоманията и публичността, както и с ежедневни проблеми от практиката на треньора - несъразмерни наставнически упоритости, конфликта родител-треньор в битката за превъзходство на престижи, комерсиалната настройка към спорта, неналичието на неизменност, загуба на мотивацията при крах и други Снимка: Надежда Димчева, НСА
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР