В проучванията на независимия проект Хроники подкрепата за SVO през

...
В проучванията на независимия проект Хроники подкрепата за SVO през
Коментари Харесай

Според социологическите проучвания мнозинството руснаци подкрепят войната. Така ли е в действителност?

В изследванията на самостоятелния план " Хроники " поддръжката за SVO през първата година от войната се колебае най-много на равнище 55–60%. Освен нормалната алтернатива „ Затруднявам се да отговоря “, на респондентите беше препоръчан вид „ Не желая да отговоря “, който е по-подходящ за събитията на мощен обществен напън.

 

В резултат както групата, подкрепяща войната, по този начин и групата, която не я поддържа, са по-малко в изследването на " Хроника ", в сравнение с в други анкети.

 

Ако на декларативно равнище болшинството в Русия е „ партията на войната “ (59%), то в подтекста на двустепенен разбор излиза наяве, че малко повече от 60% от респондентите или заявяват, че не поддържат войната (10%) или не заявяват своята поддръжка — мълчат (30%) или заявяват поддръжка, само че в действителност не поддържат провоенни политики и вярвания.

Това е евентуалното болшинство съперници на войната, което обаче отсъства в общественото пространство. Причината е, че зад фасадата на декларативното болшинство, подкрепящо войната, откриваме друго съвсем болшинство (52%), което би могло да се назова „ партия на съпротивата ” против войната.

Това болшинство включва тези, които единствено декларативно се придържат към нормативната позиция на „ поддръжка “, тези, които се въздържат от изложение на директно отношение към войната и в това време не поддържат провоенни политики и убеждения, и най-после, тези, които го вършат не показва директна поддръжка за войната, макар че споделя едни или други провоенни убеждения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР