В проучване, финансирано от Google, изследователи са използвали анонимни мамографии

...
В проучване, финансирано от Google, изследователи са използвали анонимни мамографии
Коментари Харесай

AI диагностицира рак на гърдата по-добре от лекарите

В изследване, финансирано от Гугъл, откриватели са употребявали анонимни мамографии на над 25 000 дами от Англия и 3000 дами от Съединени американски щати

Ранното разкриване на рака на гърдата е най-хубавата отбрана за заболелите
(снимка: CC0 Public Domain)

Гугъл е създал система на база изкуствен интелект, която е способна да помогне на лекарите да разпознават по-успешно случаите на рак на гърдата, сочи проучвателен документ, оповестен в сп. „ Nature ”.

Системата сканира специфични рентгенови изображения, известни като мамограми, и открива в тях признаците на рак, намалявайки броя на така наречен „ подправени негативи ” с 9,4 % – насърчителен скок напред за медицински тест, който сега пропуща към 20 % от случаите на рака на гърдата, отбелязва Ню Йорк Таймс.

Днес ракът на гърдата е измежду водещите аргументи за гибел при дамите. Ранното му разкриване е най-хубавата отбрана, на която множеството хора могат да разчитат за справяне с казуса. И макар че мамографиите са най-често срещаният инструмент за разкриване, те пропущат огромен брой случаи на рак.

„ Мамограмите са доста ефикасни, само че към момента има забележителен проблем с подправените негативи и подправените позитиви ”, споделя Шравия Шети, откривател от Гугъл и съавтор на публикацията. Фалшиви негативи се назовават случаите, когато пробата дава негативен резултат, въпреки че в действителност индивидът има рак.

В изследване, финансирано от Гугъл, откриватели са употребявали анонимни мамографии на над 25 000 дами от Англия и 3000 дами от Съединени американски щати. „ Опитахме се да следваме същите правила, които рентгенолозите следват ”, споделя Шети.

Според обява в блога на Гугъл, екипът първо обучил системата си изкуствен интелект да сканира рентгеновите фотоси, а след да търси избрани признаци на рак на гърдата. След това учените ревизират догатките на компютъра на база на медицински резултати на дамите.
още по тематиката
В последна сметка системата с неестествен разсъдък е съумяла да понижи подправените негативи с 9,4 %, а подправените позитиви – с 5,7 % за дамите в Съединени американски щати. За дамите от Обединеното кралство, където нормално резултатите на пациентите се ревизират от двама рентгенолози, моделът е понижил подправените негативи с 2,7%, а лъжливите позитиви – с 1,2%.

„ Моделът се показва по-добре от независим рентгенолог и в Обединеното кралство, и в Съединени американски щати ”, споделя Кристофър Кели, академик от Гугъл, който е съавтор на отчета.

Разбира се, тези резултати могат да се подложат на подозрение поради обстоятелството, че изследването е финансирано от заинтригувана страна. Но оттова също по този начин признават, че системата надалеч не е съвършена. Докато откривателите са разкрили, че изкуственият разсъдък в множеството случаи превъзхожда лекарите при идентифицирането на рак на гърдата, има и случаи, при които лекарите са открили съществуване на рак, който в началото е пропуснат от AI модела.

„ Понякога и шестимата надзорници откриваха рак в проучване, в което той се е изплъзнал на изкуствения разсъдък, и противоположното ”, споделя Мозиар Етемади, откривател от Северозападния университет и съавтор на публикацията, пред Уол Стрийт Джърнъл.

Все отново Гугъл се надява системата да откри място в клиничните среди. Обяснението на огромната компания е, че планът цели да оказва помощ на рентгенолозите, а не да ги заменя. „ Те носят лична мощ, допълват се ”, споделя Шети. „ Има редица случаи, когато рентгенолозите улавят нещо, което моделът пропуща, и противоположното. Съчетаването на двете може да усъвършенства крайните резултати ”.

Тепърва ще се работи върху способността на системата да се оправя със характерни условия и особености за другите популации.

Това не е първата крачка на Гугъл в областта на опазването на здравето. По-рано тази година софтуерният колос си партнира с Ascension, с цел да получи достъп до здравните досиета на милиони американски жители. Този план попадна под огън след подаден сигнал, твърдящ, че здравните досиета не са анонимизирани при работата с данните.

За проучването, обвързвано с AI системата за разкриване на рак на гърдата, Гугъл си партнира с клинични откриватели от Съединени американски щати и Англия и акцентира, че употребява данни, които към този момент са били „ де-идентифицирани ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР