В процеса на учене мозъкът на възрастните може да разшири

...
В процеса на учене мозъкът на възрастните може да разшири
Коментари Харесай

Когато учим, мозъкът расте с часове

В процеса на учене мозъкът на възрастните може да разшири удивително бързо потенциала си, настояват американски и китайски учени.

Те предиздвикали доброволци да научат измислени имена на нюанси на синия и зеления цвят и единствено след 2 часа открили, че кората на основния им мозък е увеличена. Досега откривателите на мозъка смятаха, че за подобен напредък са нужни седмици и даже години. 19 китайски студенти били подложени на опита. В пет сеанса в продължение на 3 дни те трябвало да наизустят новите думи, като в същото време гледали и цветовете, за които се отнасят.

Всъщност тренингът за всеки траял тъкмо 1 ч. и 48 мин. Преди и след образованието учените сканирали всички мозъци с магнитнорезонансен томограф. Сравнението на фотосите посочило изненадващо отчетливи разлики, като изключително се нараснал размерът на част от сивото вещество в зрителния център в лявата половина на мозъка. Тази част е известна с „ ръководството “ на цветовете. И по-рано е следено сходно увеличаване, само че за най-малко няколко седмици.

Изследователите неслучайно избрали цветове за теста – те са добър метод да се изследва въздействието на езика върху усещанията. Често хора, в чийто майчин език има единствено една дума за всички сини и зелени тонове, съвсем не разграничават тези два цвята, написа екипът в сп. PNAS. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР