В протестна акция в София активисти от Грийпийс-България откриха символично

...
В протестна акция в София активисти от Грийпийс-България откриха символично
Коментари Харесай

Грийнпийс“ откриват Министерство на възобновяемата енергия с протестна акция

В протестна акция в София деятели от " Грийпийс " -България откриха алегорично Министерство на възобновимата сила. Поводът за акцията е изтичащият на 30 юни период за транспониране на Европейската инструкция за възобновимата сила в българското законодателство . Денят също не е определен инцидентно - на 21.06. е лятното слънцестоене и се счита за начало на лятото. Природозащитниците се срещнаха и със служебния отраслов министър Андрей Живков, който особено бяха поканили на събитието. Активистите алегорично предадоха на министъра слънчевия панел, с който беше захранено празненството, с благопожелание той да стане част от покривна слънчева апаратура за енергийните потребности на самото министерство. Той одобри панела и самата концепцията за такава система.
 Снимка 535772
Източник:

От организацията упорстват да бъде прието правото на хората да създават сила за лични потребности без административни спънки . Необходимо е институциите допустимо най-скоро да приложат директивата за поощряване потреблението на възобновима сила. Това сподели Балин Балинов, координатор на акцията " Енергийни решения " на организацията.

Директивата е самобитна пътна карта за трансформацията на енергийната система на всяка страна членка от потребление на преобладаващите в този момент изкопаеми горива към възобновими източници на сила (ВЕИ). Документът има за цел да улесни производството на електрическа сила от ВЕИ, с която да зареждаме домовете и работните си места, както и да задвижим целия транспортен бранш.
 Снимка 535769
Източник:

Активистите припомнят не просто за формалния краен период, само че и за сериозната нужда от промяна в българския енергиен бранш . Според тях е редно тя да разреши на хората елементарно сами да създават сила за лични потребности от възобновими източници. Същевременно тя би трябвало и да очертае път за рационализация на бранша и последна дата за потреблението на въглища - гориво, което замърсява околната среда и способства за климатичните промени.

Активистите също по този начин са организирали петицията с претенции за опазване на водите и въздуха, както и за явен проект за развиването на енергетиката, който да включва последна дата за отвод от въглищата до 2030 година и обезпечаване на благоприятни условия за хората сами да създават сила от възобновими източници. Петицията към този момент има поддръжката на над 5000 души.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР