В пространството на Градската художествена галерия - Варна A&G Art

...
В пространството на Градската художествена галерия - Варна A&G Art
Коментари Харесай

Представят четирима знакови художници в три експозиции в ГХГ

 В пространството на Градската художествена изложба - Варна A&G Art Meeting показва невероятна артистична демонстрация – под кураторството на Анна Халамян се разпростират три експозиции на четирима изключително значими за актуалната ни пластична просвета актьори. Милко Божков, Веселин Начев, Мими Добрева и Гълъб Гълъбов – имената отекват мощно в полифонията на знаковото потомство български художници, родени през 50-те и декларирали своето блестящо наличие още с дебютните си изяви в края на 70-те и началото на 80-те години на предишния век.

Експозицията е обособена в три ядра – в " Дуарнене “ Милко Божков и Веселин Начев демонстрират картини, въодушевени от взаимно пътешестване до Бретан през миналата година, Мими Добрева и Гълъб Гълъбов показват своите настоящи креативен търсения в обособени пространства под наслов " В пейзажа “ и " Някъде до мен “.

Пресечна точка в тези разнолики художествени координатни системи се явява възгледът за изкуството като изповед на създателя в неговия път към себе си, за тайнството на креативния акт, в който в неразривно единство съществуват катарзисът и съграждащото начало. Ако първото прикосновение с творбите ни води към едно съответно определение за всеки един от четиримата – стихотворец – мистик – съзерцател – мъдрец, то всеки идващ взор ни дава опция да проследим по какъв начин позициите могат свободно да бъдат изменени, бидейки годни и поотделно, и в цялост.

Наглед изцяло разнообразни в своя креативен светоглед и еластичен изказ, създателите сплотяват своите артистични аури в пространствата на пейзажа, само че не в неговата чиста жанрова форма, а употребявайки го като насочна точка, върху която построяват богатия семантичен, фиктивен и сугестивен указател на своя живописен свят.

Изложбата се открива на 3 декември от 18 часа в ГХГ " Борис Георгиев " и ще остане в това пространство до 3 януари 2020 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР