В програмата са включени още детски, джаз, класически и камерни

...
В програмата са включени още детски, джаз, класически и камерни
Коментари Харесай

Новогодишен музикален фестивал в НДК

В програмата са включени още детски, джаз, типичен и камерни концерти, както и две прожекции на оперни гали

Новото издание на обичайния Новогодишен музикален фестивал в НДК ще стартира на 14 декември и ще продължи до 1 януари 2023 година

Публиката ще може да избира всред цветен букет от събития: балет, оперна церемония, мултимедиен театър, симфонични, камерни, джаз и детски концерти, прожекции на оперен театър и концерт, участие на одобрени реализатори и млади гении.

Звезди от международната сцена, трогателен репертоар и виртуозни осъществявания ни чакат в три грандиозни събития в зала 1. Тази зима с изключение на кулминационната точка на фестивала – Празничният новогодишен концерт на 1 януари с диригент маестро Емил Табаков, публиката ще има опцията да види още оперна церемония и балет.

На 14 декември в зала 1 ще бъде показан балетния театър „ Ана Каренина “ по музика на Чайковски, който ще даде начало на фестивала.  Балетната версия на една от най-популярните любовни истории е със специфичното присъединяване на МАРТА ПЕТКОВА и НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ – министър председател солисти на Софийската опера и балет, ГИЛЕРМЕ АЛВЕШ – министър председател солист на балета на Хърватския национален спектакъл и виртуозната цигуларка ЛИЯ ПЕТРОВА. Диригент е ДИАН ЧОБАНОВ, а хореографията е на световноизвестния Лео Муич. Събитието е взаимна продукция на Национален замък на културата и Опера Пловдив.

Спектакълът е с присъединяване на интернационалната балетна натрупа на Пловдивската опера.

В НДК ще се състои софийската премиерата на закрито на спектакъла, който бе показан на интернационалния фестивал Opera Open 2022 на Античния спектакъл в Пловдив.

С блестяща оперна гала Роландо Вийязон и Софийската филхармония ще поздравят гостите на Новогодишния музикален фестивал на 22 декември в зала 1. Под палката на маестро Найден Тодоров, заедно с музикантите от Софийска филхармония, световноизвестният тенор ще показа емблематични за своята кариера оперни арии, както и обичайни Коледни песни.

Роландо Вийязон от дълго време е спечелил любовта на публиката и рецензията, която не щади суперлативите за неговия глас. Наричан „ най-очарователният от днешните оперни артисти “ (The Times) и с „ превъзходен мъжки глас…величествен, грациозен и мощен “ (Süddeutsche Zeitung), той е приет за един от водещите тенори на нашето време. Оперната звезда поддържа и сполучлива кариера като режисьор, публицист и ефирен водещ редом с блестящите си театрални превъплъщения.  Специален посетител на събитието ще е и изгряващото американско сопрано Емили Погорелц.

Талантливите млади инструменталисти от струнен оркестър Drop Down Community ще зарадват публиката на Новогодишния музикален фестивал на 15 декември в зала 3 на НДК с въздействащ мултимедиен концерт-спектакъл. Събитието е наречено „ Петте детайла “ – въздух, огън, вода, земя и пластмаса, които са в неделим кръговрат. Чрез силата на изкуството надарените актьори показват позиция, вдъхновяваща основаването на общество, което цени жизненоважните запаси. Концертът е със специфичното присъединяване на студенти, компетентност „ Театър на придвижването “ от класа на проф. Велимир Велев от НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “.

Богатата стратегия на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал ще включи още: три камерни концерта – „ Картини от Испания ”, „ Шедьоври за пиано на четири ръце “, „ Зимна приказка с Флаутисимо “, „ Джазови мимолетности “ с присъединяване на посетители от чужбина и „ Коледен джаз концерт  Let It Snow ” на студенти от НМА „ Проф. П. Владигеров “, както и детска стратегия, показана от възпитаници от НМУ „ Л. Пипков “ – София – „ Коледен концерт за деца ” и Коледен концерт на Детския хор на БНР „ Коледни звезди “, който ще се организира на две дати (21 и 22 декември). Публиката ще може да види и две кинопрожекции в зала 11 на НДК (кино „ Люмиер “) – концерта „ Трите звезди в Берлин ” с присъединяване на Анна Нетребко, Йонас Кауфлан и Ервин Шрот и операта „ Силата на ориста ” от Джузепе Верди.

Музикалният фестивал в НДК обичайно ще приключи с Празничен новогодишен концерт, който тази година е наименуван „ Музикален фойерверк “. В първия ден от новата година ще чуем осъществяванията на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и солистите Светлана Иванова – сопран и Георги Султанов – тенор, както и на надарената млада цигуларка Диана Чаушева. В програмата са включени творби на Росини, Щраус, Лехар, Супе, Делиб, Понкиели, Офенбах и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР