В програмата на правителството е записано, че до края на

...
В програмата на правителството е записано, че до края на
Коментари Харесай

Минималната пенсия почти стигна средната. Пенсионерите, които са работили, не го считат за честно

„ В програмата на държавното управление е записано, че до края на юни 2024 година би трябвало да се изготви разбор за изкривяванията в пенсионната система. …Притеснителното от слагането на тази тематика, прочее за повторно (първия път по този начин и не се стигна до анализ), е, че тя основава освен публични, само че и упования от политици, че този разбор би трябвало да реши по какъв начин да се усилят пенсиите “, това споделя в разбор за „ 24 часа “ Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

Според него, основните проблеми с изключение на финансовата резистентност и адекватност на системата, на фона на възходящия трансфер от държавния бюджет към бюджета на ДОО, са главно в две посоки.

„ На първо място чувството за липса на правдивост, което демотивира изключително по-младите да се обезпечават върху действителни приходи. На второ място - неналичието на доверие, подбудено от фрапантното отклоняване от правилото принос-права. Примери доста, само че най-показателният е все по-малката разлика сред размерите на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст и междинната пенсия. Това доближаване, както се споделя, “на една ръка разстояние ” на пенсионни приходи на хора с друг застрахователен принос е в основата на недоволството на доста пенсионери “, изяснява той.

По думите на Адемов, незабавно поражда въпросът, обвързван с метода за установяване на минималната пенсия.

„ Ноторно е прочут фактът, че пенсионната ни система е структурирана върху правила, като най-важният е солидарността. Солидарност сред поколенията, сред работещи и безработни, сред здрави и заболели, сред тези с високи и тези с ниски приходи. Неслучайно законодателят е планувал размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст да се дефинира с бюджета на ДОО. В случаите, при които няма задоволителен принос въз основата на солидарността, се допълват пенсиите до избрания най-малък размер. Това е по този начин, тъй като минималната пенсия с изключение на всичко друго би трябвало да подсигурява и минимални витални потребности. Идеята да се получава действителният размер на пенсията съгласно самостоятелния принос набира известност. Тази мярка, в случай че желаят ръководещите да я предложат без разтърсвания, би трябвало ясно да обяснят на обществото защо става въпрос и да изготвят оценка на въздействието, тъй като става въпрос за

мярка, която ненапълно възвръща справедливостта, само че, въпреки това, лишава за част от пенсионерите извоювани права “, споделя той.

Идеята е след калкулации на действителния размер на пенсията останалата недостигаща част да се добавя от Агенцията за обществено подкрепяне.

„ Само че тук поддръжката минава през подоходен аршин и може да се окаже, че пенсионери, които нямат задоволителен принос, само че имат странични приходи от имущество, ренти, наеми и прочие няма да имат право на тази добавка от подпомагането. Тази тематика изисква сериозна социална полемика, задълбочена експертиза и мощна политическа воля, тъй като в обществената сфера мъчно се отстъпва от завоювани права. Друга значима тематика е размерът на оптималния застрахователен приход. За тази година той е 3750 лева Въпросът е по какъв механизъм е избрана тази сума, кои са употребяваните критерии, съобразени ли са с растежа на междинния застрахователен приход. Последният взе участие във формулата за пресмятане размера на пенсиите и при следеното ускорено нарастване на този индикатор с темповете на неговото нарастване би трябвало да се усили и оптималният застрахователен приход. Осигуряване върху по-високи приходи значи по-високи равнища на обществена отбрана - по-високи пенсии, компенсации, тъй че разказът на тематика оптимален застрахователен приход минава през преразказ за осигурителна тежест и всичко обвързвано с механизъм за установяване на размера му. Всички тези въпроси е редно да се проучват доста деликатно, с цел да се реализиран решения, които да подсигуряват финансова резистентност, адекватност и правдивост на пенсионната система “, счита още Хасан Адемов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР