В програмата на петдесетия юбилеен сезон на балет „Арабеск“, която

...
В програмата на петдесетия юбилеен сезон на балет „Арабеск“, която
Коментари Харесай

Класически заглавия в юбилейния сезон на „Арабеск“

В програмата на петдесетия юбилеен сезон на балет „ Арабеск “, която е замислена като един преглед на трендовете, посоките и хореографите, които са определящи за развиването на трупата през годините, значимо място заемат огромните типичен заглавия от историята на балетното изкуство и класическата музика.

Пречупени през характерните стилови търсения на трупата, те са обичан обект за претворяване и модерна интерпретация за доста от хореографите на „ Арабеск “ през годините и се одобряват с любознание и наслаждение от българската аудитория. През месец декември балетът ще показа няколко заглавия от репертоара си в тази посока.

„ Арабеск “ се открие месеца с атрактивната „ Пепеляшка “. Един театър, изпълнен със смехории и неточности, хитроумно забъркани от хореографа Мариана Крънчева, върху вълшебната музика на Прокофиев, костюми Цветанка Петкова-Стойнова, сценография – Екатерина Енева.

Спектакълът ще впечатли дребни и огромни, ще остане паметен спомен за един театър, изпълнен с доста изненади, смях и радостни страсти от непредсказуемото развиване на по този начин познатата и обичана приказка, дадоха обещание от „ Арабеск “.

В месеца на класическите заглавия са включени едни от най-любимите за публиката и най-успешни за трупата спектакли: „ Лебедово езеро “, „ Дон Кихот “ и „ Баядерка “. Докато в „ Лебедово езеро” Анна Донева се заиграва с композиционните правила на

класическото завещание като ги цитира и трансформира, подкрепена от сценографите с една футуристична визия в черно и бяло, в своята „ Баядерка” Таня Соколова с комизъм изследва взаимоотношенията на персонажите, вкопчени в своите обсесии до степен на саморазруха.

За тях хармонията става допустима едвам в небитието – в паметната картина на „ Сенките”. Вълнуващо прекарване ни сервират изумителните солисти на Балет Арабеск - Асен Наков, Теодора Стефанова и Филип Миланов, които с очебийно актьорско майсторство пресъздават забавната интерпретация на облиците на Дон Кихот, Санчо Панса и Дулцинея, с които Боряна Сечанова ни вкарва в приключението Дон Кихот.

В програмата е включено и експресивното и завладяващо „ Болеро “, един от емблематичните спектакли на балет „ Арабеск “, останали в завещание от огромната хореографка и шеф на трупата Маргарита Арнаудова. Той непроменяемо участва в репертоара на трупата, когато „ Арабеск “ гостува със свои стратегии освен в страната, само че и съвсем във всички задгранични турнета. Спектакълът е подложен за пръв път през 1987 година.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР