В програмата “Хоризонт Европа са предвидени 100 милиона евро за

...
В програмата “Хоризонт Европа са предвидени 100 милиона евро за
Коментари Харесай

100 млн. евро ще бъдат вложени в развитието на Регионални иновационни долини в Европа

В програмата “Хоризонт Европа ” са планувани 100 милиона евро за развиване на Регионални иновационни долини, а процедурата е конкурентна, а не на кохезионен принцип. Това сподели пред публицисти в Пловдив еврокомисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша. Предвижда се тези долини в Европа да бъдат 100. По думите ѝ в България има две положителни кандидатури, като едната от тях е в Пловдив.

Иванова е посетител на кръгла маса по въпроси, свързани с иновационната екосистема в област Пловдив, проведена от Аграрния университет. Еврокомисарят означи, че за нея са извънредно значими сходни срещи на районно равнище. 

Тя акцентира, че Регионалните иновационни долини плануват взаимоотношение сред бизнес, обучение и научноизследователски организации, като задачата е да бъде наваксан процесът на закъснение на някои райони. “Опитваме се по всевъзможен метод да подтикваме и подкрепяме доближаването на районите освен посредством кохезионната политика, само че и с стратегии като тази ”, изясни тя. Според това е една прелестна опция, а в Пловдив има извънредно положителни научноизследователски общности, университети и бизнес. “Иска ми се да разпространяваме тази опция и да насърчаваме други положителни образци като Стара Загора, Североизточния район и други райони в страната ", сподели тя.

Иванова изрази мнение, че развиването на Регионалните иновационни долини е бъдещето, тъй като даже мощните иноватори не могат да бъдат конкурентни на интернационалната сцена независимо, а би трябвало да работят дружно. 

“Реално се чака да се съберат силите и опциите на района с тези на други райони и да си сътрудничат, да обменят положителни практики и хрумвания, да вършат дружно планове и да се търсят благоприятни условия за финансиране. Тук има с изключение на " Хоризонт Европа " и доста други стратегии от Европейски Съюз, структурни фондове, национално и локално финансиране, а задачата на тези Регионални иновационни долини е да слагат платформата, посредством която може да се реализира този продан и да се търсят тези спомагателни благоприятни условия за финансиране ”, изясни още еврокомисарят. 

Според нея хроничният недостиг от 100 милиарда евро е доста значимо да бъде напълнен, само че това не може да стане единствено с локално, обществено, държавно финансиране, а има потребност и от частен капитал, каквато е и концепцията на Регионалните иновационни долини. 

Иванова разяснява, че в Европейската комисия се работи по опростяване на процедурите за те да станат по-достъпни. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР