В проектодоклад за разследване на г., приет от японските ядрени

...
В проектодоклад за разследване на г., приет от японските ядрени
Коментари Харесай

Радиационно замърсяване с цезий-137 в АЕЦ Фукушима забавя почистването

В проектодоклад за следствие на година, признат от японските нуклеарни регулатори, се споделя, че е намерено рисково високи равнище на радиоактивно замърсяване в два от трите реактора , засилвайки терзанията по отношение на провокациите при извеждане от употреба, оповестява АП.

В междинния отчет се показва, че данните, събрани от проверяващите, демонстрират, че уплътнителите затварящи реактори № 2 и 3 , са съдбовно нечисти колкото остатъците от нуклеарно гориво , които са се разтопили и са на дъното на реакторите след цунамито и земетресението през март 2011 година

Експертите изясняват, че дъното на запечатващия похлупак (трислоен бетонен капак) с форма на диск с диаметър 12 метра в диаметър е покрито с високи равнища на радиоактивен цезий-137 .

Капакът на реактор № 1 е по-малко нечист , евентуално тъй като капакът е леко избит от въздействието на детонация на водород, се споделя в отчета.
 Япония реши да изхвърли радиоактивната вода от
Япония реши да изхвърли радиоактивната вода от " Фукушима " в океана

Над 1 млн. тона нечиста вода са събрани след повредата в атомната централа

Експертите са измерили равнищата на радиация на голям брой места в трите реакторни здания и са изследвали по какъв начин се движат радиоактивните материали и по какъв начин действа защитното съоръжение по време на случая. Те също по този начин допълват, че опитът за обезвъздушаване на блок 2 за попречване на щета на реактора в никакъв случай не е проработил и че ограниченията за сигурност и плановете на оборудването към момента би трябвало да бъдат изследвани .

Замърсяването на капака не въздейства на околната среда , защото са затворени в постройките на реакторите. Докладът не дава спомагателни детайлности за това дали или по какъв начин замърсяването на капака ще повлияе на процеса на извеждане от употреба.

Председателят на Комисията за нуклеарно контролиране Тойоши Фукета назова констатациите " извънредно съществени " и съобщи, че ще създадат отстраняването на разтопеното гориво " по-трудно ". Той разяснява, че измислянето на метод за унищожаване на капаците ще бъде огромно предизвикателство.

Премахването на почти 900 тона разтопен излишък от гориво от три реактора е обезсърчаваща задача, която се чака да отнеме десетилетия , а чиновниците не съумяват да дефинират тъкмо по кое време и по какъв начин може да завърши.

АЕЦ " Фукушима " трябваше да стартира да отстранява разтопени останки от гориво от блок 2, първият от трите реактора, по-късно тази година преди 10-годишнината от повредата. Но през декември операторът на централата Tokyo Electric Power Co. и държавното управление оповестиха закъснение до 2022 година Те обявиха, че създаването на роботизирана ръка за премахване на отпадъците - взаимен план с Англия - е отсрочено заради пандемията .

Съгласно сегашния проект, отдалечено управляемо роботизирано рамо ще бъде сложено в профил на реактора , с цел да доближи разтопеното гориво, смесено с разтопени елементи и бетонния под на реактора. В последна сметка капаците също ще би трябвало да бъдат отстранени , само че тяхното замърсяване е сериозна спънка.

Екипът от специалисти навлезе в зони в трите реактора , след доста понижаване на равнищата на радиация, преди този момент те бяха мощно нечисти и недостъпни.

Радиацията от реакторите докара до евакуация на към 160 000 души от регионите към централата. Десетки хиляди към момента не могат да се върнат вкъщи. " I от март 2011 година бе най-сериозният нуклеарен случай след Чернобилската повреда от 26 април 1986 година

Инцидентът в електроцентралата бе провокиран от и последвало го цунами с 9-10 метрови талази. .
 Водата от АЕЦ
Водата от АЕЦ " Фукушима " може да повреди човешката ДНК, в случай че бъде изхвърлена в океана

Въглерод-14 има интервал на полуразпад 5370 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР