В проектобюджета за 2022 г. е заложено 5% увеличение на

...
В проектобюджета за 2022 г. е заложено 5% увеличение на
Коментари Харесай

В Бюджет 2022 се предлага 5% ръст на заплатите в администрацията

В проектобюджета за 2022 година е заложено 5% нарастване на заплатите на работещите в държавния бранш. Това разгласи финансовият министър в служебното държавно управление Валери Белчев в отговор на въпрос от " Банкеръ " по време на диалог с жители и медии, който бе излъчен онлайн в обществените мрежи.

По този метод Белчев потегля в друга посока от своя предходник на поста и номиниран за министър на финансите в постоянен кабинет Асен Василев, който през септември лансира идея за оптимизация на разноските за администрацията посредством 10% редуциране на средствата за прехрана и персонал в министерствата.

" Тези хора работят за страната. Нека не трансформираме държавната администрация в бедност ", разяснява в допълнение Валери Белчев. Той въпреки всичко съобщи, че администрацията е прекомерно огромна, само че би трябвало да се понижи с съответна тактика и цифровизация, а не посредством неразумни съкращения. 

Белчев даде спомагателни детайлности за финансовата рамка за идната година. В проектобюджета е заложен 2.9% недостиг за 2022 година и 10-12 милиарда лева таван за вдишване на нов държавен дълг, като упованията са с една трета от новопоетия дълг да бъдат покрити падежиращи остарели отговорности, които възлизат на близо 3 милиарда лв.. Възможно е излизане и на интернационалните пазари посредством пласинаране на емисия еврооблигации.

Колкото до осъществяването на Бюджет 2021, финансовият министър увери, че няма да има шоково харчене през декември. Въпреки че е плануван недостиг от 4.7 милиарда лева в края на годината, Белчев е на мнение, че бюджетът може даже да завърши на остатък. Към края на ноември остатъкът по консолидираната фискална стратегия (КФП) е 570 млн. лв.. Не се планува изтегляне на нов заем от вътрешните пазари, въпреки че страната има 700 млн. лева " дългово пространство ". Досега през 2021 година посредством излъчвания ДЦК бе стихотворец нов дълг от 3.8 милиарда лева при таван от 4.5 милиарда лв..

Очаквайте подробности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР