В проекта за Бюджет за 2024 година не са предвидени

...
В проекта за Бюджет за 2024 година не са предвидени
Коментари Харесай

Как СФСМВР ще се бори за ръст на заплатите в МВР?

В плана за Бюджет за 2024 година не са планувани нараствания на заплатите на полицейските чиновници . Членът на управителния съвет на Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи /СФСМВР/  Генади Тенев разяснява за Искра.бг , че ще се упорства за такова . По думите му от години се мъчат да създадат нещо в тази посока, а точно:

„ През годините имаше един куриоз – разликата сред минималната работна заплата /МРЗ/ като сума по отношение на тази с най-ниските хонорари в Министерство на вътрешните работи на най-масовия състав на терен, беше сред 200-300 лв.. Горе-долу отново натам отиваме, в случай че не бяха тези нараствания, които се случиха тази и предходната година, с които се догони инфлацията. В плана на Бюджета за 2024 година е планувано нарастване единствено на най-ниската заплата за чиновниците в Министерство на вътрешните работи, работещи по трудово правно отношение и то тъй като тя е обвързана с МРЗ за страната, а тя е с нов размер от 1 януари 2024 година Според член 180, алинея 3 от Закона за Министерство на вътрешните работи /ЗМВР/ най-ниската заплата не може да е по-малка от МРЗ за страната. С тази база и размер също се спекулира, тъй като се залага тъкмо колкото е размерът на МРЗ в случай, че законът позволява опция и по-висок. Най-ниската би трябвало да бъде не по-малка от МРЗ за страната. От години това „ не по-малка “ го не помнят и четат единствено „ колкото МРЗ за страната “ и с години има чиновници с МРЗ. Този проблем визира чиновниците с най-ниски приходи в Министерство на вътрешните работи, като още веднъж ги обрича на приходи и живот на обществения най-малко. За останалите чиновници в Министерство на вътрешните работи не е планувано нарастване на главните заплати. “

Генади Тенев. Снимка: Искра.бг

На запитването  какъв % нарастване ще желаят , Тенев отговори:  „ Всичко е въпрос на броене и проценти. Имаме тактика и от години се опитваме да променим сегашните бази, по които се дефинират най-ниските заплати на държавните чиновниците в Министерство на вътрешните работи със статут по ЗМВР и чиновниците по трудово правно отношение. Целта ни е да ги обвържем тези заплати за междинната работна заплата в страната за второто тримесечие на годината, т.е. – взема се за база междинната работна заплата за интервала „ април, май, юни “. Спрели сме на този интервал, тъй като той дава опция за прогнозиране при правенето на плана за бюджет за последваща година. Проектът за бюджетът се създава през лятото и есента следва да се гласоподава. Тоест да има опция за прогнозируемост при правенето му. В момента в член 177, алинея 2 от ЗМВР съществува база, по която се дефинират най-ниските заплати за държавните чиновници, заемащи най-ниската изпълнителска служба и най-ниската младша изпълнителска служба. Тази база се утвърждава годишно със Закона за държавния бюджет и е 390 лв., като не е променяна от може би 13 години. Това е базата, на която с коефициенти по отношение на нея, се дефинират най-ниските съществени заплати за длъжности със приблизително и висше обучение в Министерство на вътрешните работи. Оттам заплатите по неразбираем логаритъм за всяка една по-висока служба се усилват. “

„ За чиновниците по трудово правно отношение, както показах най-ниската съществена заплата е не по-малко от МРЗ за страната. Размерът на главните заплати за другите длъжности на държавните чиновници със статут по ЗМВР и чиновниците работещи по трудово правно отношение се дефинират с разпоредба на вътрешния министър. За последните в тази разпоредба се дефинира най-ниска и най-висока съществена заплата за съответна служба, съответната съществена заплата за всеки от тези чиновници се дефинира от работодателя в тези рамки. Искаме да променим тези бази. Базата, която се утвърждава със Закона за държавния бюджет, не е променяна от години и от дълго време не е стопански настояща и е прекомерно смущаваща като размер. Обвързването на главните заплати със обществено измерим индикатор, има своята логичност “,  добави той.

Полицейски чиновници, СПС, „ Жандармерия “. Снимка: Столична дирекция на вътрешните работи, Архив

Според синдикалиста това, което от СФСМВР оферират има икономическа логичност , тъй като по този метод и чиновниците ще бъдат подтиквани да си правят още по-добре работата, да има по-добра сигурност в тази страна и по-добри условия за насърчаване на бизнес, стопанска система, а и оттова приходите в страната и растеж на Брутният вътрешен продукт. Когато последният се усилва, ще се подвигат междинните работни заплати , а с това ще се покачват и заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Така заплатите на тези чиновници, логичен и действително ще следват приходите в страната , в изискванията на съпричастност и няма да се стига до обществено напрежение и протестни дейности за сходно индексиране и непредвидени разноски за бюджета.

Освен обществената сигурност , ще се реализира и финансова , посредством прогнозиране в бюджета на нужните разноски. Още след приключване на оферти интервал /от който да се употребяват данни за базата/, ще е допустимо да се предвижда нужния бюджет за тези разноски през идната година, което безспорно ще е от изгода при правене на държавния бюджет и в частност на Министерство на вътрешните работи.

„ Това е икономическият индикатор, с който би трябвало да са обвързани главните заплати в Министерство на вътрешните работи. На първо гласоподаване в Народно събрание мина Закон за изменение и допълнение на ЗМВР съдържащо текстове с такива оферти. В него имаме и други наши оферти, които считаме за значими, само че това със заплатите е едно от главните. Заради ваканцията по отношение на локалните избори този ЗИДЗМВР към момента не е гласуван на второ четене. Предвиден е като т. 2 от дневния ред за планувано за 30 ноември съвещание на Комисията за вътрешна сигурност и публичен ред. Надяваме се до края на годината той да е реалност “, разяснява още той.

Полицейски автомобил. Снимка: Министерство на вътрешните работи, Архив

От СФСМВР имат и други оферти за промени , залегнали в ЗМВР. Сред тях е да се върне двуинстанционното обжалване на дисциплинарни санкции на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

„ От години в ЗМВР и ЗДСл отпадна опцията за двуинстанционно обжалване на наложени дисциплинарни санкции разнообразни от „ уволняване “. Куриозът е, че тази опция отпадна за държавните чиновници на Министерство на вътрешните работи и за държавните чиновници със статут по ЗДСл, само че остана за чиновниците и работещите със статут по Кодекса на труда и Закона за правосъдната власт. Какво се случва – едни чиновници и едни служащи са третирани по един метод, а други – по различен. До какво води това – до една уродлива правосъдна процедура. Когато няма втора инстанция, която да управлява позволени пропуски и неточности на първата – то такива не могат да бъдат поправяни и надлежно да бъде получено съответно за правова страна правораздаване. По тази тематика преди години сигнализирахме президента и омбудсмана с концепцията да се сезира Конституционният съд, само че ни беше отговорено, че не е дискриминационно и Конституцията била спазена. Сега се надяваме, че с този ЗИДЗМВР, тази неправда ще бъде отстранена “ , изясни той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР