В проекта на инвестиционна програма за 2023 г. е предвидено

...
В проекта на инвестиционна програма за 2023 г. е предвидено
Коментари Харесай

Министър Шишков за Аспаруховия мост: За тази година е предвидено обявяване на обществена поръчка за ремонта

В плана на капиталова стратегия за 2023 година е планувано оповестяване на социална поръчка по Закона за публичните поръчки за избор на реализатор за планиране, практикуване на авторски контрол и строителство (инженеринг) на неремонтираните уреди от Аспаруховия мост.

Това заяви районният Иван Шишков по отношение на въпрос по отношение на механически план за ремонт и проучване на оборудването.

Целта на публичната поръчка ще е правене на механически план за нужните строително-монтажни действия и осъществяване на ремонта за възстановяване на експлоатационното положение, носимоспособността и дълготрайността му.

Поетапно в интервала 2016-2020 година са били ремонтирани уреди от Аспаруховия мост. През 2016 година са изпълнявани действия на 1, 3 и 5, през 2017 година - на 2 и 4, а през 2020 година - на 6, уточни той.

В Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) няма подготвени механически или софтуерни планове за неремонтираната част, направени от предходни години.

Разработването на техническия план за всички пътни уреди включва обширен оглед с проучване на детайлите от връхната структура и долното строене, в това число пътна настилка, тротоарни блокове и ограничаващи системи, отводняване и подходи към оборудването. Въз основа на направения оглед и мнение от Института по пътища и мостове (ИПМ) изпълнителят ще показа Технически отчет с планово предложение за ремонтно-възстановителни работи на оборудването като се създадат нужните геодезически, инженерно-геоложки, хидроложки и хидравлични изследвания.

След разглеждане на Техническия отчет с нужните изследвания на съвещание на Експертeн технико-икономически съвет (ЕТИС) на АПИ и приемане на вид за осъществяване на ремонтно-възстановителни работи на оборудването, проектирането ще продължи с разработване и координиране на подробния механически план за неотложни ремонтно-възстановителни работи.

Аспаруховият мост е по републикански път I-9 Варна – Бургас и попада напълно в урбанизираната територия на гр. Варна. През актуалната година АПИ и Община Варна са подписали Споразумителен протокол за взаимно финансиране, според който настоящо оборудването се поддържа от община Варна, а АПИ взе участие дялово. Подписаното съглашение се отнася единствено и само към настоящото поддържане на оборудването и не е обвързвано с бъдещи ремонтни действия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР