В проекта на антикорупционния закон, публикуван в понеделник вечерта от

...
В проекта на антикорупционния закон, публикуван в понеделник вечерта от
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия ще може да използва СРС-та

В плана на антикорупционния закон, оповестен в понеделник вечерта от Mинистерството на правораздаването за публично разискване, е планувана експлицитна опция органите на антикорупционната комисия да употребяват специфични разследващи средства. Прилагането на специфични разследващи средства ще се прави по реда на Закона за специфичните разследващи средства, с което се подсигуряват достолепието, правата и главните свободи на жителите, оповестиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Единният самостоятелен антикорупционен орган - Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, ще ревизира декларациите за парцели и ползи, и за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности. При открито противоречие в размер над 5 000 лева ще изпраща материалите на Национална агенция за приходите, а при противоречие над 20 000 лева ще образува инспекция на цялото имущественото положение на лицата. Ако в резултата от тази инспекция се откри противоречие от над 150 000 лева сред имуществото и чистия приход на проверявания ще се предяви иск пред съда за лишаване на нелегално добито имущество. При постановена конфискация, 30% от цената на отнетото ще се дава за обществени цели.

Новата антикорупционна комисия се построява на основата на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество. Предлага се в нея да се влеят Комисията за попречване и определяне на спор на ползи, Центърът за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет, звеното от Сметната палата, обвързвано с активността по анулирания Закон за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, както и съответната профилирана дирекция от ДАНС за противопоставяне на корупцията измежду лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Председателят на комисията ще бъде избиран от Народното събрание, което ще утвърждава по негово предложение заместник-председателя и останалите трима членове с мандат от 6 години, без право на наново избиране.

Комисията ще ревизира декларациите за парцели и ползи на лицата, заемащи висши обществени длъжности. В случаи на противоречие от над 150 000 лева сред имуществото и чистия приход на проверявания ще бъдат предявявани правосъдни искове за лишаване на нелегално добитото имущество. 30% от цената на отнетото имущество ще се дава за обществени цели.

Със законопроекта се уголемява кръгът на лицата, задължени да подават заявления по Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Сред тях са общинските съветници, основните архитекти на общините, ректорите на държавни висши учебни заведения, шефовете и изпълнителните шефове на лечебни заведения за болнична помощ, които се финансират от бюджета на НЗОК, избраните да управляват и да ръководят средства от Европейски Съюз, делегираните с функционалности да провеждат и организират процедурите за възлагане на публични поръчки и да подписват договорите по тях, членовете на управителните препоръки на държавните предприятия по Закона за горите, ръководителите на регионалните дирекции по сигурност на храните, Дирекцията за народен строителен контрол, Държавен фонд " Земеделие " и други В обсега на закона попадат и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили.

Комисията може да прави инспекции по сигнал на жители и да се самосезира по обява в медиите, когато те са задоволително съответни и при изключване на анонимността на подателя. Това съгласно съставителите на законопроекта е гаранция против злоупотреби с плануваните в закона процедури, както и че правата на лицата, против които се подават сигнали, ще бъдат предпазени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР