В продуцираната от BMW поредица “Студио Х не останаха неизвестни.

...
В продуцираната от BMW поредица “Студио Х не останаха неизвестни.
Коментари Харесай

Баварска комбинация от приятното и полезното

В продуцираната от BMW поредност “Студио Х ” не останаха незнайни. Тази пролет на пътя излезе Х1, който попълни единствената незаета ниша в Х гамата. Нейното начало бе сложено през 1999 година с първата генерация Х5, след която се появиха Х3, Х6, Х1, Х4, а в този момент – Х2. Единственото място за напредък е нагоре и през есента се чака международната премиера на Х7, който ще бъде най-големият SUV на марката с три реда седалки по усета на американските консуматори. За сериозния триумф на Х моделите на BMW приказват продажбите в 5,5-милионен тираж от 1999 година насам. Реално повече от една трета от създаваните баварци всяка година са от Х фамилията, което се радва на огромна известност и в България и това проличава по сериозното наличие по улиците на Х5 и Х6.

Новият Х2 е механически другар на Х, като продължава тактиката на производителя четните Х модели да бъдат по-спортни и ефектни модификации на нечетните Х коли, които са по-класически SUV-ове. Затова Х2 е с 8 см по-къс и със 7 см по-нисък от Х1 при едно и също междуосие от 2,67 м. С леко снижаващият се покрив и късите надвеси Х2 има контур на купе и в това време носи фирмената емблема на С-колоните по същия метод, както го вършат паметните купета BMW 2000 CS и BMW 3,0 CSL и напомняйки М1.

Багажникът на Х2 е релативно огромен с съдържимост 470 л за дългата 4,36 м каросерия. Задната облегалка е делима в съответствие 40:20:40 и при прегъване товарният размер се усилва до 1355 л. Мястото на втория ред е задоволително за комфортно настаняване на възрастни пасажери, като се имат поради компактните габарити на модела. Позицията на лидера е типична за BMW с насочен към водача кокпит. Човекът зад кормилото седи с 9 см по-високо от Серия 1, само че с 2 см по-ниско в сравнение с в Х1. Така чувството се приближава повече до лека кола, в сравнение с до SUV. По-ниският център на тежестта се отплаща с по-добро държание в завоите.

В действителна конюнктура на пътя Х2 се показва като доста уравновесен автомобил и намира метод да бъде по-вълнуващ модел от Х1, наблягайки върху страстта и удоволствието от шофирането. При пазарния старт на Х2 се подчертава върху четирицилиндровите мотори. Бензиновият вид Х2 хDrive 20i разполага с мощ 192 конски сили, а дизеловите X2 xDrive 20d и X2 xDrive 25d – надлежно със 190 и 231 конски сили. И трите модификации са оборудвани с умна система за задвижване на четирите колела. С предно предаване ще се оферират базовите версии. Това са входящото осъществяване X2 sDrive 18i с 1,5-литров трицилиндров мотор със 140 коня, идващото в йераркията X2 sDrive 20i със 190 коня и базовият дизел X2 sDrive 18d със 150 коня. В взаимозависимост от размера на гумите (серийно с диаметър 17 инча) разходът на гориво в разбъркан цикъл потегля от 4,6 л при най-икономичните дизелови разновидности. Скоростната кутия при дизелите с xDrive е 8-степенна автоматизирана, при осъществяванията с предно предаване – 7-степенна с двоен съединител, а базовите версии излизат общоприетоо с 6-степенна механична трансмисия.

Спортни настройки и снижено окачване

 18-2

Настройките на ходовата част на BMW X2 са разнообразни от тези на X1. Моделите M Sport и M Sport X са оборудвани с по-стегнато окачване, свалено с 1 см по-ниско до пътя и адаптивни амортисьори, които разрешават на лидера в допълнение да въздейства върху настройките на автомобила. Върху асфалтови настилки X2 показва особено за баварец държание, като извършва бързо и точно командите с кормилото и педала на газта.
Впечатляваща е лекотата, с която моделът се оправя с острите завои на по-висока скорост, без да предизвиква на пасажерите люшкане от внезапната промяна на траекторията. Именно тогава проличава, че пружините и амортисьорите са контролирани по метод, който разрешава спортно шофиране, без да се нарушава комфорта на пасажерите. В офроуд условия X2 със общоприетия си луфт от 18 см и двойното предаване xDrive се оправя с известни трудности, само че като цяло моделът не е предопределен за каране в тиня и камъни.

Асистент оказва помощ в тапите

 Fabian Kirchbauer Photography

Пътническата кабина на BMW X2 впечатлява с качествена направа, премиум материали и изчистен дизайн. Тапицерията комбинира текстил и алкантара с контрастни шевове по таблото, конзолата, седалките и подглавниците. Серийно кокпитът е снабден с 6,5-инчов свободно изравен надзорен екран. В по-високите равнища размерът на монитора доближава 8,8 инча. Също общоприети са 17-инчовите алуминиеви джанти, климатичната апаратура, мултифункционалният кожен волан, както и автоматизираните чистачки и фарове със датчици за дъжд и светлина.
Опционално се предлага пълноцветен Head-Up екран, който демонстрира непосредствено пред очите на лидера значимите данни от работата на автомобила и упътванията на навигацията. Към потребните екстри се числят също LED фаровете с функционалност срещу заслепяване и асистентът за придвижване в тапи, който доста облекчава работата на водача при чести прекъсвания и потегляния в претрупан трафик. Адаптивният темпомат автоматизирано поддържа заложената отдалеченост до транспортното средство начело, като усилва или понижава скоростта.
Функционирането на част от асистиращите електронни системи за комфорт и сигурност се обезпечава от конфигурираните в автомобила камери. Те обезпечават данни и за работата на асистента за паркиране, който разпознава подобаващите паркоместа и автоматизирано паркира в тях колата при команда от лидера. Всички разновидности X2 от излизането си от завода са оборудвани с автоматизираната спешна спирачка, която в градски условия предотвратява конфликти при нехайство от страна на водача.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР