В продължение на векове това беше книгата, която хората не

...
В продължение на векове това беше книгата, която хората не
Коментари Харесай

Изкуствен интелект разчете ръкописа на Войнич?

В продължение на епохи това беше книгата, която хората не можеха да разчетат и схванат. Но може би идва краят на тази тайнственост. И не с помощта на талантлив преводач, а на машините и техния изкуствен интелект.

Ръкописът се състои от 240 страници текст, написани на комплициран, чудноват и чужд език и изпъстрени с диаграми и илюстрации. Дори има и разгъващи се страници, което е много необичайно за феодален ръкопис. И никой не разбираше какво написа в книгата – смисъла на текста убягваше на човечеството в продължение на епохи.

Виж още: Упоритите букви на Войнич

Днес канадски компютърни учени направиха пробив по тематиката.

Екип от учени от университета в Албърта използваха изкуствен интелект, с цел да разкодират античния ръкопис. Te приложиха способ, наименуван алгоритмично декриптиране, с цел да разкрият подлежащия и прикрит език, който построява “думите ” на книгата. Те са тествали авансово своя логаритъм при 380 разнообразни превода на Декларацията за човешки права и са съумели да разпознават езиците в 97% от случаите. Според изкуствения разсъдък текстът не е написан на арабски, както екипът е предполагал, а евентуално на иврит, като е дал и други евентуални езици, които не са били присъщи за Средновековието.

След опит да разкодира първите 10 страници на текста се е оказало, че 80% от думите са били откриваеми в речник по иврит. Но екипът още не знае дали образуват смисъл, когато са подредени дружно. 

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР