В продължение на повече от десетилетие Новак Джокович е олицетворението

...
В продължение на повече от десетилетие Новак Джокович е олицетворението
Коментари Харесай

3 в 1: Джокович подобри серия от исторически постижения с класирането си на 1/2-финала в Монако

В продължение на повече от десетилетие Новак Джокович е олицетворението на шампионски нрав, здрава душeвност, изключителна дисциплинираност, упоритост и рядко срещано спортно дългоденствие. Рекордите, който той държи са показателни - подсещаме ви, че той е тенисистът (мъж или жена) с най-вече седмици под номер 1 в историята на спорта (420), както и играчът с най-вече " мейджър " трофеи при мъжете (24). Тази година още един впечатляващ връх отиде в сметката на Джокович, като той стана най-възрастният номер 1 в миналото, настигайки своя дълготраен съперник Роджър Федерер.

Вчерашната му победа над Алекс де Минор се оказа историческа за сърбина, защото цели три върха отидоха в сметката на Джокера! С този успех, той стана тенисистът с най-вече полуфинали на Мастърс шампионат от 1990-та година насам, като днешната му среща с Каспър Рууд ще е неговият 77-ми мач на този стадий от шампионат на такова равнище. Така той настигна Рафаел Надал, който има 76. На трето място в класацията се подрежда Роджър Федерер с 66, а след Големите 3 се намират имена, като Анди Мъри (33), Андре Агаси (32), Пийт Сампрас (32) и Анди Родик (20).

Другото впечатляващо достижение на Джокович е че той е и най-възрастният тенисист, достигнал до полуфинал на Мастърс шампионат, на възраст 36 години и 327 дни, разбивайки " брадатия " връх на Никола Пиетранджели от 1969-та. На последно място, само че не и по-важност е фактът, че с следващата победа в кариерата си, сърбинът разруши още един връх на Надал, а точно, че този е тенисистът с най-хубав % сред победи и загуби на съревнования на равнище ATP-1000. Балансът на сърбина е 403 на 87 победи (82.24%), а на Матадора - 406 на 88 (82.17%).

Въпреки триумфите на Джокович в кариерата си, шампионатът в Монте Карло е един от дребното му несполучливи през последните години. Постигайки своя най-хубав резултат в Монако от близо 10 години насам, сърбинът не скри насладата си от това негово достижение:

" Много съм благополучен, че съм назад на полуфиналите (в Монте Карло). Мина доста време. Обичам този шампионат. Познавам Монте Карло доста добре. Тренирам толкоз години тук. Последните 7-8 години бяха много сложни за мен да печеля 2-3 поредни мача тук, само че ето ни – тази година съм полуфиналист и го чакам с неспокойствие! "

The oldest ever Monte-Carlo semi-finalist
Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР