В продължение на няколко месеца през 2017 г. се носеха

...
В продължение на няколко месеца през 2017 г. се носеха
Коментари Харесай

Човекът, който стои зад ChatGPT, е на път да получи своя момент на Капитолийския хълм

В продължение на няколко месеца през 2017 година се носеха клюки, че Сам Олтман възнамерява да се кандидатира за губернатор на Калифорния. Вместо това той продължи да работи като един от най-влиятелните вложители и бизнесмени в Силициевата котловина.

Но в този момент Олтман е на път да направи друг политически дебют.

Олтман, основен изпълнителен шеф и съосновател на OpenAI, компанията за изкуствен интелект, която стои зад вирусния чатбот ChatGPT и генератора на изображения Dall-E, ще свидетелства пред Конгреса във вторник. Неговата поява е част от чуване в подкомисия на Сената по отношение на рисковете, които изкуственият разсъдък съставлява за обществото, и какви защитни ограничения са нужни за технологията.

В качеството си на основен изпълнителен шеф на OpenAI Олтман, може би повече от всяка друга персона, се трансформира в лице на нова годишна продукция артикули с изкуствен интелект, които могат да генерират изображения и текстове в отговор на потребителски подкани. Изслушването тази седмица може единствено да затвърди статута му на централен състезател в бързия напредък на ИИ, а също и да усили контрола върху него и компанията му.

Тези, които познават Олтман, го разказват като ослепителен мъдрец, който прави прозорливи залози и даже е именуван " стартъп Йода ". В изявленията тази година Олтман се показва като човек, който е наясно с рисковете, свързани с изкуствения разсъдък, и даже " малко се опасява " от технологията. Той и компанията му дават обещание да се движат напред отговорно.

" Ако някой знае накъде отива това, то това е Сам ", написа Брайън Чески, основен изпълнителен шеф на Airbnb, в обява за Олтман за включването на последния тази година в листата на 100-те най-влиятелни хора на Time. " Но Сам също по този начин знае, че не разполага с всички отговори. Той постоянно споделя: " Какво мислиш? Може би бъркам? Благодаря на Бога, че някой с толкоз доста власт има толкоз доста примирение ".

Други желаят Олтман и OpenAI да работят по-предпазливо. Илон Мъск, който оказа помощ за основаването на OpenAI, преди да се отдели от групата, се причисли към десетки софтуерни водачи, професори и откриватели, които подписаха писмо, призоваващо лабораториите за изкуствен интелект като OpenAI да спрат образованието на най-мощните системи за изкуствен интелект най-малко за шест месеца, базирайки се на " дълбоки опасности за обществото и човечеството ".

Олтман съобщи, че е склонен с някои елементи от писмото. " Смятам, че предпазливостта и възходящата суровост във връзка с въпросите на сигурността са в действителност значими ", сподели Олтман на събитие предишния месец. " Не считам, че писмото е оптималният метод за справяне с този проблем. "

От OpenAI отхвърлиха да дадат изявление за тази история.

 Следващият Бил Гейтс

Успехът на ChatGPT може и да е привлякъл по-голямо публично внимание към Олтман, само че той е добре позната фигура в Силициевата котловина от години.

Преди да основе OpenAI дружно с Мъск през 2015 година, Олтман, който е роден в Мисури, учи компютърни науки в Станфордския университет, само че прекъсва, с цел да започва Loopt - приложение, което оказва помощ на потребителите да споделят местоположението си с другари и да получават купони за близки предприятия.

През 2005 година Loopt е част от първата група компании в Y Combinator, влиятелен софтуерен акселератор. Пол Греъм, който е съосновател на Y Combinator, по-късно разказва Олтман като " доста необикновен човек ".

" Спомням си, че в границите на към три минути откакто го срещнах, си помислих: " Ах, значи подобен е бил Бил Гейтс, когато е бил на 19 години ", написа Греъм в обява през 2006 година

 Loopt е добита през 2012 година за към 43 милиона $. Две години по-късно Олтман поема поста на Греъм като президент на Y Combinator. Позицията разрешава на Олтман да се свърже с голям брой авторитетни фигури в софтуерната промишленост. Той остава отпред на акселератора до 2019 година

Маргарет О`Мара, историк на технологиите и професор във Вашингтонския университет, съобщи пред CNN, че Олтман " от дълго време се възхищава като мислещ, важен човек и в удивително дребния брой авторитетни хора, които са един тип на върха на технологиите и имат огромно въздействие ".

По време на ръководството на Тръмп Олтман притегли ново внимание като звучен критик на президента. На този декор се появиха клюки, че обмисля да се кандидатира за губернатор на Калифорния.

Вместо да се кандидатира обаче, Олтман се стреми да поддържа претенденти, които подхождат на неговите полезности, измежду които са по-ниските разноски за живот, чистата сила и намаляването на бюджета за защита с 10%, с цел да се отделят средства за проучвания и развиване на бъдещи технологии.

Олтман продължава да се стреми към някои от тези цели посредством работата си в частния бранш. Той влага в Helion, компания за проучвания на термоядрения синтез, която предходната седмица подписа договорка с Microsoft за продажба на чиста сила на софтуерния колос до 2028 година

Олтман също по този начин е последовател на концепцията за повсеместен базов приход и допуска, че един ден изкуственият разсъдък би могъл да помогне за постигането на тази цел, като генерира толкоз доста благосъстояние, че то да бъде преразпределено назад към обществото.

Както Греъм сподели пред The New Yorker за Олтман през 2016 година: " Мисля, че задачата му е да сътвори цялото бъдеще. "

 Измислена за една нощ сензация с изкуствен интелект

``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР