В продължение на месеци западните съюзници изпращат оръжейни системи и

...
В продължение на месеци западните съюзници изпращат оръжейни системи и
Коментари Харесай

Защо пролетната офанзива на Украйна все още не е започнала?

В продължение на месеци западните съдружници изпращат оръжейни системи и муниции на стойност милиарди долари в Украйна със незабавна нужда да осъществят доставките в Киев в точния момент за предстоящата пролетна контраатака , предава „ Асошиейтед прес “.

Сега до лятото остават единствено седмици. Докато Русия и Украйна са съсредоточени върху интензивна борба за Бахмут , украинската пролетна атака към момента не е почнала. Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че се е забавило, тъй като на страната му липсват задоволително западни оръжия , с цел да успее, без да претърпи прекалено много жертви. Времето и образованието също играят роля, споделят чиновници и специалисти по защитата.

Властите упорстват, че следва контранастъпление . Предварителните ходове от страна на Украйна за установяване на изискванията, които желае за нахлуване, към този момент са почнали, съобщи американски чиновник при изискване за анонимност, с цел да разиска чувствителни въпроси.

Поглед към факторите, забавящи контранастъплението и подготовката , която двете страни вършат в очакване то да стартира скоро. Голяма част от забавянето се дължи на времето . Отне повече време от предстоящото, с цел да се размрази и изсъхне замръзналата земя на Украйна заради продължителна, влажна и студена пролет, което затрудни прехода към нахлуване. Вместо това земята е задържала дълбока тиня , която затруднява работата на неверижните транспортни средства.

„ Калта е като чорба “ , признава служителят и добави:

„ Просто потъваш в нея. “

Обучение

През последните няколко месеца десетки хиляди украински бойци бяха подготвени от Съединени американски щати и съдружниците им за борба. Последният украински батальон, който Съединени американски щати образоват сега обаче, таман приключва курса си. С този финален клас общият брой на украинците, които Съединени американски щати са обучили за тази борба, надвишава 10 700. Тези сили са научили освен полеви и медицински умения , само че и усъвършенствани комбинирани тактики с бойните бронирани транспортни средства Stryker и Bradley и самоходните гаубици Paladin. Той също по този начин включва висококвалифицирани сили, които са били подготвени да ръководят системата за противоракетна защита Patriot.

Според Армията на Съединени американски щати Европа-Африка , към 11 000 спомагателни украински бойци дневно вземат участие в други стратегии за образование, провеждани от повече от 30 партньорски народи.

Скоро ще стартира нова фаза : Съединени американски щати ще стартират да образоват украинци на танкове Abrams в полигона Grafenwoehr в Германия. Но украинците няма да чакат образованието на танковете да завърши, преди да стартират контранастъплението си, сподели украинският министър на защитата Олексий Резников пред кореспонденти в края на април.

Пристигане на оръжия

Само през последните пет месеца Съединени американски щати оповестиха, че ще изпратят повече от 14 милиарда $ оръжия и муниции на Киев, множеството от които се изтеглят от съществуващите ресурси, с цел да се доставят по-бързо доставките за Украйна. НАТО и западните съдружници също дадоха отговор, като дадоха обещание милиарди в танкове, бронирани транспортни средства и системи за противовъздушна защита . Голяма част от това съоръжение обаче към момента не е пристигнало, посочи Бен Бари, някогашен чиновник на английското разузнаване, който в този момент е старши помощник по сухопътни войни в Международния институт за стратегически проучвания. Например, от към 300 обещани танкови системи – като танковете Leopard 2, обещани от страни, в това число Дания, Холандия, Испания и Германия – единствено към 100 са пристигнали.

„ От към 700 обещани бойни машини, като да вземем за пример английските Marauders и американските бойни транспортни средства на пехотата Bradley, единствено към 300 са пристигнали “ , акцентира Бари.

Украйна също ще се нуждае от задоволително муниции на разположение , с цел да поддържа борба с по-високо движение, откакто контранастъплението стартира. Що се отнася до нужните муниции, основният боен логистик на Украйна също ще има мощна дума за това по кое време армията е подготвена да стартира, сподели Бари.

Само с един арсенал – 155-милиметровия снаряд за гаубица – Украйна изстрелва сред 6000 и 8000 изстрела дневно , посочи украинският народен представител Александра Устинова пред кореспонденти през април.

Улики за контрантапада

И Русия, и Украйна подхващат стъпки в очакване на контранастъплението. Русия има почти 200 000 бойци по 1000-километрова (620 мили) бойна линия, вкопани, употребявайки същия вид окопна тактичност, употребена през Първата международна война, съобщи западен чиновник, поискал анонимност, с цел да разиска въпроси, свързани с разузнаването. Тези войски не са толкоз добре подготвени , колкото първичните сили на Русия за навлизане, които претърпяха огромни загуби. Но те са предпазени от изкопи, минни полета и драконови зъби – надземни бетонни бариери с форма на триъгълник, които затрудняват придвижването на танковете.

Междувременно Украйна стартира да оформя интервенции, като ориентиране на предните линии на Русия с артилерийски огън на далечни дистанции. Това може да значи, че Украйна е на път да продължи напред към това място – или може да бъде стръв, с цел да притегли вниманието на Русия от нейния фактически плануван първи удар , счита служителят.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР