В продължение на две пандемични години смартфони, лаптопи, таблети и

...
В продължение на две пандемични години смартфони, лаптопи, таблети и
Коментари Харесай

Кризата удря и продажбата на смартфони с цели 7,1%

В продължение на две пандемични години смарт телефони, преносими компютри, таблети и компютри станаха надалеч по-търсени поради новите потребности в работата и общуването. Пандемията и локдауните пък доведоха до дефицит на чипове. Сега нещата се обръщат.

Глобалните продажби на смарт телефони понижават със 7,1% през 2022 година по отношение на предходната, сочи прогноза на пазарните анализатори на Gartner. Ще се продадат и с 9,5% по-малко компютри. Това от своя страна съществено ще облекчи дефицита на чипове.

Основна причина обаче е инфлацията, подсилена от пандемията и войната на Русия в Украйна. Продължаващите локдауни в Китай също не оказват помощ. Потребителите като цяло харчат по-рядко за неща, които не са от първа нужда.

А положителната вест е, че това е частично и поради снадки живот на устройствата.2 години гаранция и 3 години софтуерен съпорт е стандарт за смарт телефоните, а при компютрите поддръжката е още по-дълга. Не ни се и постанова да сменяме постоянно джаджите - а всеки 3 месеца, в които употребяваме остарял телефон, се губят 150 млн. нови продажби.

През миналата година са продадени 1,57 милиарда смарт телефона. Първоначалната прогноза на Gartner от по-рано през годината сочеше, че ще се продадат с 30 млн. повече бройки. Вместо това те ще спаднат до 1,46 милиарда смарт телефона.

Пазарът като цяло се свива - чакат се и по-малко продажби на коли и други софтуерни бизнеси.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР