В продължение на две години Украйна разчита на американски оръжия,

...
В продължение на две години Украйна разчита на американски оръжия,
Коментари Харесай

The New York Times: Америка се оттегля от Украйна, ВСУ отстъпиха хаотично от Авдеевка

В продължение на две години Украйна разчита на американски оръжия, с цел да се бори с съветските войски. Тя бомбардираше съветски линии с американска артилерия, унищожаваше танкове с ракети Javelin и спираше въздушни офанзиви със системите Patriot. Но американската поддръжка внезапно понижа и Украйна към този момент усети следствията. Това написа американският вестник The New York Times в публикация, в която се пробва да опише картината на войната в условия, при които военните на Киев не разчитат на Вашингтон, предава " Фокус ".

Републиканците в Камарата на представителите на Съединени американски щати блокираха спомагателна помощ за Украйна и администрацията на президента Джо Байдън не може да изпрати доста повече оръжия. Пакетът от 300 милиона $, разгласен по-рано тази седмица, евентуално ще помогне на Украйна единствено за няколко седмици.

През последния месец Русия реализира известни триумфи, откакто завладя източния град Авдеевка, в миналото украинска цитадела. Служители на разузнаването предизвестиха Конгреса тази седмица, че загубите на Украйна алармират до какво ще се стигне поради незадоволителната поддръжка на американците.

Украинските войски към този момент отстъпиха, тъй като нямаха артилерийски снаряди, увериха от администрацията на Байдън. Американските оръжия изиграха значима роля във войната; Украйна ги употребява за въздържане и намаляване на съветски офанзиви преди непосредствен пердах.

Но с лимитирани доставки водачите на Украйна пожертваха Авдеевка, с цел да спестят муниции за по-стратегическа територия, като крайбрежието на Черно море и североизточната част на страната. Хаотичното оттегляне, което последва, остави украинските войски и цивилни уязвими.

Русия няма същия проблем. Въпреки глобите на Запада, нейната стопанска система върви напред. Произвежда оръжия и доставя войските си. Нейните съдружници, изключително Северна Корея и Иран, помогнаха за запълването на пропуските.

Съюзниците на Украйна в цяла Европа не съумяха да се оправят с по-голямата част от изоставането, защото американската поддръжка понижа. Европейските страни дадоха обещание да усилят военните си разноски, с цел да защитят себе си, само че този развой ще отнеме години. Украйна може да няма толкоз време.

Нарастващ риск

В предишното Украйна правеше успехите на Русия скъпи. Москва понесе десетки хиляди жертви, с цел да превземе град Бахмут (Артьомовск), който и двете страни назоваха " месомелачка “. Украйна се нуждаеше от доста муниции, с цел да парира офанзивите на Русия в града в продължение на месеци. Днес доставките й ще свършат бързо и тя ще би трябвало да остъпва – и Русия страда по-малко при всяка своя последваща победа. Знаейки това, тя даже може да стане по-настойчива.

С други думи: Русия желае и може да получи повече шансове като Авдеевка.

" Без повече помощ тези шансове нарастват ", споделя журналистът Джулиан Барнс, който отразява войната. " С помощта на пакет помощ украинците ще имат доста по-добър късмет да укрепят защитата си, задържайки линията. И на някои места те може да съумеят да си върнат територията.

Без сурогат

Съединени американски щати не са единственият съдружник на Украйна, само че те са единствените, които имат желанието и средствата да поддържат военните старания на Украйна. Много европейски страни нямат политическа традиция да въоръжават други страни. Те изпратиха на Украйна някои впечатляващи оръжия, като немски танкове и шведски ракети, изстрелвани от рамо. Но " те не могат да изпомпват муниции ", изяснява Джулиан Барнс. " Те не могат да създават огромен брой артилерийски снаряди – нещото номер едно, от което Украйна се нуждае ".

Така че Съединени американски щати би трябвало да вършат доставки за Украйна. Байдън и Сенатът към този момент поддържаха отпущането на в допълнение финансиране. Републиканците в Камарата на представителите отхвърлят да го подложат на гласоподаване.

Тази обстановка - в която тясна вътрешна политика може да постави завършек на американската поддръжка за военните старания на Украйна - е необикновена, изяснява Стейси Годард, специалист по интернационална сигурност в Колежа " Уелсли ".

Съединени американски щати са изоставяли военни старания в предишното (Виетнам и Афганистан са единствено най-известните образци, бел. ред.), нормално след провали на бойното поле или когато обществеността губи доверие в дадена идея. Нито едното не е годно за Украйна.

Войната е в задънена улица, само че Украйна не губи. И множеството американци към момента поддържат даването на помощ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР