В продължение на десетки години по време на студената война

...
В продължение на десетки години по време на студената война
Коментари Харесай

Истината за кучето Лайка, което полетя в Космоса преди 60 години! За смъртта му са лъгали половин столетие

В продължение на десетки години по време на студената война Западът и Изтокът са в непрестанна конкуренция и Космосът е част от нея. Руската и американската галактическа стратегия си съперничат дълго, само че точно на руснаците се води първият триумф.

Това става, когато изстрелват в орбитата първото живо създание. Кучето Лайка заплаща с живота си тази първа крачка за човечеството.

През 1957 година Хрушчов упорства руснаците да отбележат годишнината от Великата октомврийска гражданска война с нещо в действителност грандиозно. Така се стига до концепцията в Космоса да бъде изпратено първото живо създание.

Преди да се трансформира в воин, Лайка е нормално, 3-годишно бездомно куче, хванато на улицата в Москва. Учените имат по-малко от месец, с цел да го приготвят за полета и подлагат животното на всевъзможни тествания. За да свикне с изискванията, те го поставят във все по-тесни кафези, поставят го в така наречен центрофуга и учат по какъв начин да се държи в изискванията на безтегловност.

Лайка стартира да се храни единствено с каши, а единият от учените взима кученцето в дома си. По-късно признава, че е желал то да си поиграе с децата му, знаейки, че на животното не му остава още доста време.

Три дни преди полета Лайка прекарва времето в тясна кабина. В нея кученцето е могло да се изправи на краката си, само че не и да се завърти. За всеки случай било вързано. Кабината била оборудвана с кислороден уред, храна и апарат за редовно изстудяване, когато температурата достигала 15 градуса.

Най-накрая на 3 ноември 1957 година Спътник 2 е изстрелян в Космоса. Официално е обявено, че кучето съумява да преживее на борда седмица. На фона на всеобщата еуфория на учените се появяват рецензии, когато излиза наяве, че полетът с кученцето е единствено еднопосочен и авансово е било ясно, че то няма по какъв начин да остане живо.



Години по-късно светът научава истината за Лайка. Ученият Дмитрий Малашников, който приготвя полета на Спътник 2, разкрива какво се е случило с кученцето.

Съдбата му е била ужасяваща. След излитането на Спътник 2 животинчето е в суматоха. Апаратите прихващат рисково висок пулс, четири пъти по-висок от естественото и му трябват три часа, с цел да се успокои.

След това Лайка се храни за финален път и седем часа след старта апаратурата не прихваща никакви признаци на живот. Причината за гибелта на Лайка са стресът и прегряването на организма, откакто температурата в кабината доближава 40 градуса. Оказва се, че машините за изстудяване не работят съгласно предарителните упования.

Така е развенчан и митът за " хуманната гибел " на Лайка. Според формалната информация кученцето умира от смъртоносна инжекция на 7-я ден, програмирана да се задейства, откакто свърши цялата храна.



Днес в съветския подготвителен център за астронавти има монумент на кучето Лайка - като самопризнание към животинчето, което потвърди, че престоят в положение на безтегловност е безвреден за човечеството и организмът на хората може да преживее тежкия полет.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР