В продължение на десетилетия военната мощ на САЩ бе неоспорима,

...
В продължение на десетилетия военната мощ на САЩ бе неоспорима,
Коментари Харесай

Бизнес Инсайдър: Си Дзинпин и Путин се приближават към внушителен военен съюз

В продължение на десетилетия военната мощност на Съединени американски щати бе неоспорима, разяснява в разбор изданието " Бизнес инсайдър ".

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Съединени американски щати бяха единствената военна суперсила в света, като силите им бяха ситуирани по целия свят, с цел да пазят съдружниците си и да възпират експанзията. Но с наближаването на края на 2023 година по света се разпалват спорове, а Русия и Китай стават все по-агресивни в общия си блян да изместят Съединени американски щати като най-голямата международна мощ, отбелязва изданието.

Техните властнически водачи, Си Цзинпин в Китай и Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През в Русия, се стремят да се възползват от световната неустойчивост, с цел да навредят на Съединени американски щати и техните съдружници, настояват наблюдаващи, и се доближават към възможното основаване на боен съюз, който би представлявал най-голямата опасност за Съединени американски щати от десетилетия насам.

" Ясно е, че двете страни възприемат себе си като военни сътрудници и това партньорство става все по-дълбоко и по-опитно, даже и да не е формален съюз в западния смисъл на думата ", сподели пред " Бизнес инсайдър " Джонатън Уорд, основен изпълнителен шеф на " Атлас груп ".

Си и Путин се доближават към величествен боен съюз

В споровете по целия свят се вижда съперничеството сред Съединени американски щати и партньорството сред Русия и Китай. Китай даде на Русия жизненоважна икономическа и дипломатическа поддръжка при нейното непровокирано навлизане в Украйна, до момента в който Съединени американски щати дадоха милиарди като помощи на Киев. В Близкия изток Русия и Китай се съюзиха с Иран и разкритикуваха нападенията на Израел в линията Газа за заличаване на подкрепяното от Техеран палестинско ислямистко придвижване " Хамас ". Междувременно Съединени американски щати предоставиха военна помощ и дипломатическа поддръжка на Израел.

Китай, настояват специалистите, евентуално с внимание следи какъв ще бъде изходът от войната в Украйна, с цел да получи сигнали за това по какъв начин ще реагира светът, в случай че предприеме дейности по отношение на проектите си да откри надзор върху Тайван.

И защото се сближават, Китай и Русия от ден на ден координират военните си запаси, отбелязва " Бизнес инсайдър ".

" Руско-китайското " всеобхватно стратегическо партньорство за съгласуваност към нова епоха " постоянно е било обвързвано с военната мощност ", сподели Уорд.

През последните две години Русия и Китай започнаха взаимни военноморски учения в Японско море, Русия даде на Китай технология за подводници, която може да му обезпечи преимущество във война със съдружниците на Съединени американски щати в Тихия океан, а водачите им дадоха обещание да си сътрудничат в създаването на високотехнологични оръжия, както разгласи Путин през ноември. Русия също по този начин е продала на Китай самолети Су-25, хеликоптери Ми-17 и системи за противовъздушна защита С-400.

Въпреки че водачите им не са подписали формален боен съюз, сходни стъпки би трябвало да провокират голяма угриженост у Съединени американски щати и техните съдружници, отбелязва Челс Михта в неотдавнашно изследване на Центъра за разбор на европейската политика, написа dir.bg. 

" Пълномащабен съюз сред Китай и Русия би представлявал за Съединени американски щати опасност, каквато те не са срещали от края на Студената война насам ", написа Михта.

Американската войска е призована да се обърне към новата опасност По време на Студената война Пентагонът планираше да бъде в положение да води по едно и също време една огромна и две по-малки войни. Но пред лицето на изменящите се закани той промени тактиката си, с цел да може да води една огромна война и да възпира други офанзиви.

През октомври комисията за стратегическата позиция на Съединени американски щати в американския Конгрес съобщи, че в този момент страната е изправена пред закани, " радикално разнообразни (от) всичко, което са изпитвали в предишното, даже в най-мрачните дни на Студената война ", заради възхода на Китай и Русия.

Комисията прикани Пентагона да преразгледа проектите си, с цел да бъде подготвен за опцията за война с Китай и Русия по едно и също време.

" Оста Русия-Китай съставлява голяма опасност за Съединени американски щати, като се има поради, че ще би трябвало да се оправяме със сигурността както в Европа и Азия, по този начин и в Близкия изток с риск да бъдем разпънати, до момента в който Пекин и Москва се координират, с цел да преследват съответните си районни упоритости ", уточни Уорд.

Някои специалисти обаче остават скептично настроени във връзка с стабилността на руско-китайския съюз, като показват дългогодишното напрежение сред двете сили и желанието на Китай да резервира тесни връзки с доходоносните западни пазари.

Но опцията за боен пакт сред властническите им водачи е такава, за която съгласно наблюдаващите Съединени американски щати би трябвало да се приготвят, твърди " Бизнес инсайдър ".

Глобалните съюзи на Съединени американски щати са извънредно значими за способността им да обезвреждат опасността, която съставляват съперничещите си свръхсили. Особено в Европа те би трябвало незабавно да усилят своя боен потенциал, счита Уорд. " Съединени американски щати към момента могат да се оправят и с двете закани, само че това ще изисква доста нарастване при шерването на отговорността, изключително измежду европейските им съдружници, които към този момент видяха същинските последствия от геополитическата " съгласуваност " сред Русия и Китай след нахлуването в Украйна ", добави Уорд.

Все по-близките връзки сред Китай и Русия се построяват от десетилетия, само че нахлуването на Русия в Украйна още повече ускори прегръдката им, отбелязва в разбор сп. " Форин полиси ".

Двете страни направиха явен стратегически избор да дадат приоритет на връзките между тях поради това, което възприемат като обща опасност от страна на Запада, воден от Съединени американски щати. Задълбочаването на двустранните връзки е съпроводено от взаимен блян към световно преустрояване, защото и двете страни употребяват незападни многостранни институции като форума на групата БРИКС и Шанхайската организация за съдействие (ШОС), с цел да разширят въздействието си в развиващия се свят, разяснява списанието.

Въпреки че сега нито Пекин, нито Москва имат проекти за основаване на формален боен съюз, огромни разтърсвания, като да вземем за пример възможен китайско-американски спор по отношение на Тайван, биха могли да го провокират.

Какво следва? Най-вероятно е китайско-руското доближаване да продължи, предвижда сп. " Форин полиси ". Списанието отбелязва, че това обаче не е непроменяемо, защото напредъкът може да форсира, забави или обърне посоката си. При липса на външни разтърсвания може да не се наложи Пекин и Москва да подобрят доста връзките си в съпоставяне със сегашната им посока на развиване.

Си и Путин споделят сходни възгледи за враждебния Запад и признават стратегическите преимущества на по-тясното си доближаване. Но те остават внимателни един към различен, като никой от тях не желае да носи отговорност или да бъде зависещ на другия.

Големи промени или разтърсвания обаче биха могли да ги сближат с по-бързи темпове, отбелязва сп. " Форин полиси ". Ако Русия претърпи унищожителен боен крах в Украйна, който рискува да срине режима на Путин, Китай може да преразгледа въпроса за забележителна военна помощ. Ако на собствен ред Китай се окаже в огромна рецесия във връзка с Тайван или в спор със Съединени американски щати, Пекин може да се опре повече на Москва.

По време на възможен спор за Тайван Русия би могла да се ангажира и с преференциална за нея експанзия на друго място, която да обвърже Китай и Русия в очите на интернационалната общественост, даже в случай че дейностите на Москва не са координирани с Пекин, показва в разбора си списанието, като добавя, че е допустима и смяна на посоката към все по-тесни китайско-руски връзки, въпреки че тя е надалеч по-малко евентуална.

Някои специалисти по китайска политика показват опасения, че Русия постоянно ще дава приоритет на личните си ползи пред всяко вземане предвид с двустранните връзки. Ако да вземем за пример някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп завоюва още един мандат, той може да понижи поддръжката на Съединени американски щати за Украйна и да предложи на Путин възстановяване на връзките.

Това, от своя страна, би могло да понижи готовността на Кремъл да поддържа Китай против Съединени американски щати. Не е ясно дали тези опасения се споделят от висшите китайски или съветски водачи, само че взаимното съмнение и песимизъм към другия остават и у двете страни, заключава сп. " Форин полиси ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР