В продължение на десетилетия учените се опитват да разгадаят мистерията

...
В продължение на десетилетия учените се опитват да разгадаят мистерията
Коментари Харесай

Защо този скелет се превърна в ябълката на раздора за нацистите и СССР

В продължение на десетилетия учените се пробват да разгадаят мистерията към произхода на скелет, открит в Пражкия. Както нацистите, по този начин и Съюз на съветските социалистически републики го употребявали за идеологически цели.

Скелетът лежи с глава, обърната на ляво, дясната му ръка държи железен меч. До лявата му ръка има чифт ножове. В краката му лежи дребна дървена кофа, сходна на тези, употребявани при церемонии от Викингите и железна секира.

Това, което хваща окото е мечът, който макар 10-те века разяждане, към момента е впечатляващ и хубав.
Бил ли е този човек викинг?

„ Мечът е с положително качество. Най-вероятно е изработен в Западна Европа “, споделя професор Жан Фролик, археолог от Чешката академия на науките. Подобен вид мечове са били употребявани от Викингите в Северна Европа, съвременна Германия, Англия и Централна Европа.

„ По-голямата част от предметите са викингски или най-малко сходни на викингските. Но неговата народност си остава под въпрос “, изяснява Фролик пред BBC.

Тя е въпрос, който тормози учените още откогато скелетът е открит от украинският археолог Иван Борковски през 1928 година. Борковски, заточеник от съветската революция, е бил отпред на разкопките, само че като асистент на ръководителя по археология на Националния музей в Прага, той не съумял да разгласява личните си изводи за скелета.

Когато Прага била окупирана от нацистите през 1939 година, те бързо се обединили към викингската доктрина, защото тя съвпадала с разбирането им за чиста раса. Викингите били скандинавци, затова – и германци.

За окупаторите, това мързеливо съпоставяне било лесна агитация, която да затвърждава концепцията на Хитлер, че армията му просто завзема земя, която по право е на Германия.

Борковски почнал да сътрудничи на нацистката академия, застрашен, че в случай че откаже, че бъде изпратен в лагер. Германците разгласили негов труд, който бил извънредно редактиран с цел да служи в тяхна историческа изгода.

Но след войната, контрола над Прага поема Съветският съюз. Борковски е заставен бързо да изясни, че е бил заставен да поддържа викингската доктрина. Той отхвърлил изказванието на някогашния си шеф и почнал да популяризира това на новия си началник – че останките принадлежали на значим член от славянската династия Пршемисловци, които управлявали Бохемия повече от 400 години до 1306 година

Новата опасност пред него били лагерите на ГУЛАГ.

70 години по-късно учените са свободни да вършат изводи, водейки се единствено от науката и не от идеология.

„ Сигурни сме, че не е роден в Бохемия “, споделя Фролик, обяснявайки, че проучванията на зъбите му посочили, че е от Северна Европа, някъде към Балтийско море, най-вероятно от Дания.
Теорията, че останките са на викинг, също е евентуална.

„ Възможно е, само че единствено тъй като е роден край Балтийско море, не значи, че е викинг “, безапелационен е Фролик. Според него, това е боец, умрял от незнайни аргументи на към 50 години. Той пристигнал в Прага като юноша с цел да служи във вилата на първия херцог на Бохемия и потомък на Пршемисловци, или на неговия максимален наследник.

Пршемисловци построили Пражкият палат като център на новосъздадената Бохемия, а фактът, че боецът бил заровен в него, допуска, че боецът бил прочут измежду обществото.

Но кой е бил този човек, който идвал от Балтийско море, с викингски меч и бохемски господари?
“Точно както и в актуалния свят, където хората могат да се разпознават по друг метод, зависи от обстановката, по този начин е било и преди 1000 години “, изяснява Фролик.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР