В продължение на десетилетия учените изучават микропластмасите и тяхното въздействие

...
В продължение на десетилетия учените изучават микропластмасите и тяхното въздействие
Коментари Харесай

Откриха микропластмаса в пещера, в която човешки крак не е стъпвал от 30 години

В продължение на десетилетия учените учат микропластмасите и тяхното влияние върху околната среда и човешкото здраве – за жалост заключенията са потискащи. Преди това пластмасова торбичка беше открита даже в най-дълбоката точка на океана - Марианската котловина, също така микрочастици от пластмаса бяха открити и в телата на животни, хора и морски жители, написа Futurism.

Ново изследване на учени от Водния институт към университета Сейнт Луис наподобява още по-тревожно - откриватели са разкрили частици от микропластмаса в пещера, която е била затворена за гости през последните 30 години. Авторите на проучването считат, че това демонстрира, че микрочастици от пластмаса към този момент са проникнали в самото сърце на почвата – нейните подпочвени води.

Констатациите са доказани от две самостоятелни проучвания. Учените означават, че херметичното усамотение на пещерата е било употребявано като метод да се дефинира какъв брой надълбоко е проникнала микропластмасата в околната среда, по-специално в подводната водна система.

Според съавтора на проучването, геохимика Елизабет Хазенмюлер, преди този момент множеството проучвания са се фокусирали върху повърхностните води, само че какво се случва навътре в Земята към момента остава мистерия. По време на проучването учените се концентрираха върху проучването на пещера, ситуирана в Клиф Кейв, Мисури (САЩ), която е била затворена за гости през 1993 г. Трябва да се означи, че пещерата е затворена за хора, само че се намира близо до жилищен регион - с елементарни думи, тя не е изцяло изолирана от цивилизацията, само че е отличен обект за проучване на това по какъв начин селищата въздействат на близките екосистеми.

Резултатите от проучването демонстрират, че най-високите концентрации на микропластмаса са се натрупали в устието на пещерата и по-късно са били изтласкани в допълнение от насъбраната вода. Учените също са открили, че концентрацията на микрочастици в пещерата е 100 пъти по-висока от концентрацията във водата. Според Хазенмюлер 99% от микрочастиците, открити в пещерата, са се съхранявали в седиментите и единствено дребна част е била във водата.

Екипът има вяра, че това е доказателство, че водата отсрочва микропластмаси в седименти, където те се задържат за дълги интервали от време - десетилетия или повече. Освен това, даже когато водата се отдръпна, частиците във въздуха могат да се утаят на дъното на пещерата.

Хазенмюлер споделя също, че пластмасовите частици, замърсяващи пещерите, могат да обхванат в подпочвените води, които хората употребяват за пиянство. Освен това се допуска, че замърсяването с микрочастици може да засегне прилепите и земноводните, които населяват пещери.

Авторите на проучването означават, че сходни депресиращи открития значат единствено едно - човечеството би трябвало изцяло да се откаже от потреблението на синтетични облекла, защото по-голямата част от боклука в тази пещера е формиран от синтетични нишки.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР