В продължение на десетилетия Щази педантично следи всичко и всеки,

...
В продължение на десетилетия Щази педантично следи всичко и всеки,
Коментари Харесай

"Строго секретно" - тайните протоколи на "Щази" от 1989 г.

В продължение на десетилетия " Щази " педантично следи всичко и всеки, громи опозиционни дейци, саботира и репресира. Тайните ѝ донесения демонстрират по какъв начин се стига до края на Германска демократична република, споделя " Дойче веле ",

" Строго секретно! " написа на леко пожълтелия лист хартия от 8 октомври 1989, описващ " актуалното вътрешнополитическо състояние в Германска демократична република ". Само ден по-рано комунистическият режим под управлението на държавния и партиен водач Ерих Хонекер отбелязва 40-годишнината от основаването на Германска демократична република. Но не за празненствата става дума в отчета на Министерството за държавна сигурност ( " Щази " ). Точно противоположното - то се притеснява, че " социалистическият държавен и публичен ред в Германска демократична република е съществено заплашен ".

Само месец по-късно се вижда какъв брой оправдана е тази угриженост: На 9 ноември пада Берлинската стена. Краят на Германска демократична република е към този момент единствено въпрос на време - до немското обединяване на 3 октомври 1990 година не минава и година. А " Щази " остава в историята - институцията се разпада под натиска на правозащитниците и всеобщите митинги. Ирония на ориста: тайните отчети на " Щази ", изпращани до Германската единна социалистическа партия (ГЕСП), съвсем предсказват задаващия се завършек на режима. Въпросните отчети от 1989 година бяха оповестени неотдавна под заглавието " Германска демократична република под погледа на Щази ".

Районното ръководство на " Щази " в Лайпциг - " отвън строя "

В " Информация № 519/89 " от 5 декември 1989 в детайли е разказано по какъв начин към 50 опозиционни дейци нахлуват в районното ръководство на " Щази " в Лайпциг и блокират всички " невралгични точки ". В резултат на това службата на " Щази " приключва работа. Акцията се организира от разнообразни опозиционни и правозащитни групировки, като " Инициатива мир и човешки права ", " Нов конгрес ", " Демократичен пробив ". Техните имена все по-често се появяват в отчетите на ЩАЗИ през есента на 1989.

Главните настоящи лица са разказани в присъщия за " Щази " диалект. Ставало дума единствено за " познати на властта реакционно настроени църковни дейци и други враждебни опозиционни сили ". Сред тях е да вземем за пример Петер Грим, един от създателите на " Инициатива мир и човешки права " и редактор на незаконния вестник " Граничен случай ". Ключово прекарване за Грим, който тогава е на 24 години, е методът, по който управляващите в Германска демократична република реагират на бруталното смазване на демократичното придвижване в Китай: ръководещите в Източен Берлин демонстративно се солидаризират с комунистите в Пекин.


© Associated Press

" Виждаше се, че обстановката ескалира, а власт, която работи ирационално, е непредсказуема ", споделя Грим 30 години по-късно. Страхът, че управляващите в Германска демократична република биха могли да работят също по този начин брутално, както тези в Пекин, става напълно действителен през 1989. Отговарящият за Дрезден политик от ГЕСП Ханс Модроу очевидно също предусеща тази заплаха. В Западна Германия се надяват, че Модроу би могъл да даде подтик на демократичните промени в Германска демократична република - по образеца на тогавашния началник на Кремъл Михаил Горбачов.

И в действителност, Модроу е този, който единствено четири дни след рухването на Стената поема нов курс – към този момент като държавен началник на Германска демократична република. Правозащитниците, участващи в така наречен Кръгла маса, принуждават Модроу да включи и опозиционери в своя кабинет. Това става през февруари 1990. Опитът на Модроу да избави " Щази ", като я преименува в " Служба за национална сигурност ", пропада.

9 ноември 1989

" Щази " - службата, която в продължение на 40 години е всемогъща, в последна сметка е пометена от събитията и не съумява да спомене и дума за отварянето на границата на 9 ноември 1989 година Историчката Даниела Мюнкел и до през днешния ден не може да си изясни този удивителен пропуск на другояче педантично водените донесения на " Щази " от 1989 година Едно от вероятните пояснения е, че просто не е имало какво повече да се рапортува, защото рухването на Стената тогава се предава онлайн по малките екрани в целия свят.

През ноември 1989 " Щази " е била заета само с грижата по личното си оцеляване, споделя Даниела Мюнкел. Напразните ѝ старания намират отражение и в отчетите на Министерството за държавна сигурност. След като Стената към този момент от пет дни е отворена, в един от отчетите за " актуалното състояние " " Щази " даже си прави самореклама: " В разнообразните полемики чиновниците на Министерството за държавна сигурност показват своята воля и своята подготвеност да окажат дейна поддръжка на курса на промени и да подкрепят възобновяване на доверието сред партията и народа ", се споделя там.

За това обаче към този момент е прекомерно късно. Промените са необратими. Историчката Даниела Мюнкел обобщава нещата по този начин: " В първата половина на 1989 " Щази " към момента държи всичко под надзор ". Това се трансформира, когато опозицията в Германска демократична република се трансформира в всеобщо придвижване. Министерството за държавна сигурност стартира да прави опити да избави каквото може. А най-после се трансформира в " летописец на личната си крах ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР