В продължение на десетилетия предотвратяването на разпространението на треската денга

...
В продължение на десетилетия предотвратяването на разпространението на треската денга
Коментари Харесай

В Хондурас отглеждат комари, за да се предотврати разпространението на денга

В продължение на десетилетия предотвратяването на разпространяването на треската денга в Хондурас значи хората да се научат да се опасяват от комарите и да се пазят от ухапвания. Сега жителите на страната се срещат с евентуално по-ефективен метод за битка с заболяването - той обаче опонира на всичко, научено до момента, съобщи Асошиейтед прес.

Това изяснява за какво предишния месец дузина хора се радваха, когато локалният гражданин Хектор Енрикес подвигна над главата си стъклен буркан, цялостен с комари, и ги пусна във въздуха.

Мъжът, който е на 52 години, непринудено оказа помощ за популяризирането на проект за битка с денгата посредством освобождение на милиони комари в столицата на Хондурас.

Насекомите, които той пусна, са отгледани от учени, с цел да придвижват бактерии, наречени Wolbachia, които прекъсват предаването на болестта. Когато тези комари се развъждат, те предават бактериите на потомството си и по този метод понижават бъдещите епидемии.

Тази нова тактика е създадена през последното десетилетие от Световната стратегия за битка с комарите, която е с нестопанска цел. Тя се тества допълнително от дузина страни. Тъй като повече от половината население на света е изложено на риск от заразяване с денга, Световната здравна организация (СЗО) следи с огромно внимание на освобождението на комарите в Хондурас и на други места и е подготвена да разпространява тактиката в международен мащаб.

В страната, където всяка година 10 000 души се разболяват от денга, организацията " Лекари без граници " си партнира с програмата за комари в идващите шест месеца, с цел да бъдат освободени близо 9 милиона инсекти, носещи бактерията Wolbachia. " Има обезверена потребност от нови подходи ", споделя Скот О`Нийл, създател на програмата за комари.

В последните десетилетия учените са постигнали огромен прогрес в намаляването на опасността от инфекциозни заболявания. Денгата обаче е изключение: процентът на заразяване с нея продължава да се усилва, отбелязва Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Според данните всяка година към 400 милиона души в съвсем 130 страни се заразяват с инфекцията. Приблизително 40 000 души умират всяка година от нея, само че епидемиите могат да натоварят здравните системи и да принудят доста хора да отсъстват от работа или учебно заведение.

" Когато се разболеете от денга, това постоянно наподобява на най-лошия случай на грип, който можете да си визиите ", изяснява Конър Макмениман, откривател на комарите в университета " Джонс Хопкинс ".

Традиционните способи за предварителна защита на заболяванията, пренасяни от комари, не са толкоз ефикасни против денга.

Комарите от типа Aedes aegypti, които най-често популяризират денга, са устойчиви на препаратите против тях. Вирусът й се среща в четири разнообразни форми и е по-трудно да се управлява посредством ваксини.

Тези комари са предизвикателство и тъй като са най-активни денем, т.е. тогава хапят, тъй че мрежите не са от огромна изгода против тях. Тъй като те виреят в топла и влажна среда и в гъстонаселени градове, се чака изменението на климата и урбанизацията да създадат битката с денга още по-сложна.

Бактериите Wolbachia съществуват естествено в към 60 % от типовете инсекти, само че не и в комара Aedes aegypti.

От 2011 година насам Световната стратегия за битка с комарите е провела проби в 14 страни, в това число Бразилия, Мексико, Колумбия, Фиджи и Виетнам.

Резултатите са обещаващи. През 2019 година широкомащабно полево изпитване в Индонезия сподели 76% спад на записаните случаи на денга след стартирането на комари с бактерията Wolbachia.

Все отново остават въпроси за това дали тази тактика ще бъде ефикасна - и рентабилна - в международен мащаб. Тригодишното изпитване в Тегусигалпа ще коства 900 000 щатски $, или към 10 щатски $ на човек.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР