В продължение на 9 месеца световният и европейски шампион в

...
В продължение на 9 месеца световният и европейски шампион в
Коментари Харесай

Хазарт, дрога и алкохол съсипаха най-бързия бял мъж на планетата Николай Антонов, ще изплува ли?

В продължение на 9 месеца международният и европейски първенец в спринта на 200 метра се лекува от зависимостите си в столичен лечебен център. Николай Антонов към този момент е изписан. След края на сполучливото лекуване е в родния си Разград, където ще посрещне коледните празници дружно с майка си. Възрастната жена от години мечтае да прегърне същинския си наследник, а не руината, в която се бе трансформирал един от най-големите български лекоатлети.
През последните близо две десетилетия Таланта потъна в море от алкохол, дрога, хазарт, побоища. Стигна до пандиза поради въоръжен обир, до опити за самоубийство и психиатрия, профука стотици хиляди левове, извоювани през славната му кариера. Днес 50-годишният Николай е твърдо решен в никакъв случай повече да не се връща към този живот, който едвам не го докара до гибелта.

" От 9 месеца съм чист - споделя спортистът с прякор Таланта пред " България Днес ". - Не пия, не се треса, не играя на машинки. В Разград хората се държат по различен метод с мен. Ходя на разходки, срещам се с другари. Понякога излизам на кръчма, на пиано бар. Около мен пият, само че не ме нервират. Когато усетя подтик за алкохол, ставам и споделям лека вечер. Дъщеря ми доста ми се радва, всеки ден се чуваме по няколко пъти. Само би трябвало да не се отпущам, тъй като малко ми би трябвало. Ако стане нещо, доста бързо отново ще потъна. "

След празниците индивидът, побеждавал митове като Карл Люис и Линфорд Кристи, стартира новия си живот в София, надалеч от досегашната нездравословна среда в Разград. Наел е скромна квартира и мечтае за работа, обвързвана със спорта. В момента има немалки финансови усложнения и се прехранва главно с инвалидната си пенсия от 320 лв., която получава поради здравословни проблеми, пристигнали след края на спортната му кариера.

" Първите два месеца от годината ще ми е мъчно, тъй като ще съм без пенсия поради възобновяване на ТЕЛК - споделя Николай. - В такива случаи парите се получават със забавяне. Ще би трябвало да намеря най-малко 400 лв., с цел да мога да преживея. "

За страдание все още единственото предложение за работа към международния първенец е да... храни маймуните в столичния зоопарк.  " Търсих си цялостен месец работа в София, само че все блъскам на камък - признава Антонов. - Засега се оправям финансово, намирам способи да се устоявам, без да върша нелепости. Трябва да си намеря работа, това е доста значимо за възобновяване ми. Да съм зает, да не мисля за дивотии. Да ставам заран рано, да се прибирам късно вечер. Пуснах молба в Зоологическата градина да систематизирам храната на животните в кухнята. Но там са върнали остарял кадър, някаква стара женица. После ми предложиха да храня маймуните, само че тази работа не е за мен. А и би трябвало да се носи тежко, което аз не мога, тъй като съм с херния. "

Въпреки всичко Таланта не се отчайва и има вяра, че още веднъж може да е потребен. По време на лекуването си в клиниката Антонов е посетен от изпълнителния шеф на ЦСКА Пламен Марков. Таланта е някогашен играч на " алените " и бе награден по случай 70-годишнината на клуба. Въпреки това от ЦСКА не желаят да му предложат работа даже като пазач или надзирател... Таланта мечтае за работа, обвързвана със спорта, където е оставил значително другари.

" Намерил съм две деца да упражняват при мой някогашен сътрудник, който има частен клуб по лека атлетика в София - споделя Антонов. - Ако му намеря още десетина деца, мога да почна там и ще ми отпусне 500-600 лв. на месец. Каквото и да е, би трябвало с нещо да се наемам. Аз съм пряк - в случай че видя, че не мога да се оправя, ще си кажа. "

Наскоро той се среща с Христо Стоичков на показване на книгата на Камата в София. Таланта чака дружно с почитатели два часа и половина в студа за среща с носителя на " Златната топка ", с който се познават от повече от четвърт век. Атлетът даже му гостува в Барселона през 90-те години. Двамата първенци се снимаха дружно, само че Антонов почтено не се оплаква от проблемите си пред него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР