В продължение на 80 години американският долар доминира над всички

...
В продължение на 80 години американският долар доминира над всички
Коментари Харесай

Може ли БРИКС да детронира щатския долар?

В продължение на 80 години американският $ господства над всички останали валути. Но група от разрастващи се страни, изтощени от преобладаващото наличие на Запада над световното ръководство и финанси, е решена да го срине, написа Al Jazeera в собствен разбор.

Процесът на дедоларизация е необратим и набира скорост “, сподели съветският президент Владимир Путин във вторник във виртуално послание към срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, където водачите на Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка се събират за три дни.

Доларът е главната аварийна валута в света от края на Втората международна война и се счита, че се употребява допълнително от 80% от интернационалната търговия. По-рано тази година бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва сложи под въпрос нуждата всички страни да базират търговията си на $. Малко преди този момент почитан съветски чиновник допусна, че групата БРИКС работи върху основаването на своя лична валута.

Призивите за световно изместване от господството на $ не са нови, нито са неповторими за БРИКС, само че специалистите споделят, че последните геополитически промени и възходящото напрежение сред Запада, Русия и Китай са ги извели на напред във времето.

В началото на 2022 година западните наказания поради нахлуването на Русия в Украйна замразиха съвсем половината от валутните запаси на Русия и отстраниха огромните съветски банки от SWIFT – една от най-големите мрежи за финансови връзки, която банките употребяват за улеснение на интернационалните заплащания. По-късно през годината пък Съединени американски щати постановиха ограничавания върху износа на полупроводникови технологии за Китай.

Тъй като Съединени американски щати въоръжава $ в глобите против Русия и Иран, нараства желанието на други разрастващи се страни да търсят различни валути за търговия, вложения и запаси, както и да развиват различни многостранни системи за клиринг отвън SWIFT “, съобщи Шърли Зе Ю, старши гост-сътрудник в Лондонското учебно заведение по стопанска система.

Той добави, че защото Федералният запас на Съединени американски щати увеличи лихвените проценти през последните години, разрастващите се страни значително са потърпевши от заплащането на по-високи лихви по своя доларов дълг и се борят с въздействието на мощния курс на $. Интересът да се взимат заеми в локални или други валути е мощно стимулиран от стопански съображения.

Импулсът за страните от Глобалния Юг, които се пробват да намерят опция, е по-скоро практическо основание, в сравнение с морално такова ”, сподели Густаво де Карвальо, политически анализатор на руско-африканските връзки.

Говорейки на семинар за БРИКС и световния ред в Йоханесбург предходната седмица, де Карвальо изложи някои „ доста свободни “ варианти, които БРИКС може да обмисли, в това число потребление на кошница от валути, потребление на златото като фиксиране за нова евентуална валута, или даже криптовалути.
Валута на БРИКС?
Имайки поради вероятните варианти за валута, Дани Брадлоу – професор от Центъра за развиване на стипендиите в Университета на Претория – сподели, че се съмнява, че доста хора биха желали да се върнат към златния стандарт, а криптовалутите са малко евентуална алтернатива, тъй като те са „ даже по-рискован вид ”.

Коя криптовалута бихте употребявали, коя от тях е постоянна валута? Нито една от тях не се оказа изключително потребна в интернационалната търговия “, съобщи Брадлоу.

Експертите са скептични по отношение на основаването на обособена валута на БРИКС.

„ Създаването на валутата на БРИКС ще изисква работа с институции. Институционалното основаване изисква общ набор от стандарти и основополагащи полезности. Те са доста сложни за реализиране, само че не и невъзможни ”, сподели Шърли Зе Ю.

Крис Уифър – капиталов анализатор от Macro-Advisory, стратегическа консултантска компания, която се концентрира върху Русия и Евразия – разказа концепцията за валута на БРИКС като „ нестартерна “.

Дори хора в разнообразни държавни управления знаят, че това няма да се случи или не за доста, доста дълго време “, добави Уифър.

„ Идеята БРИКС да сътвори опция на $ наподобява изцяло фантастична и нереалистична “, сподели Дани Брадлоу, отбелязвайки главните разлики сред петте стопански системи.

Ако имаха единна валута, която да ги сплотява, тя щеше да бъде доминирана от най-голямата и най-мощна стопанска система в групата, която е Китай, и за какво по-малките страни биха желали да свържат своята парична политика, и аспекти на своята фискална политика, с китайската стопанска система? ", добави той.

По думите му това би отворило всевъзможни рискови зони и би лимитирало свободата им на деяние по способи, които са неприемливи за всички тях. Докато диалозите за допустима валута насочиха вниманието към разновидностите за подмяна на $, посланикът на Южна Африка от БРИКС, Анил Суклал, сподели, че задачата е не да се размени $, а да се дадат на света повече благоприятни условия за избор.

БРИКС не е срещу Запада. Ние не сме конкуренция. Нито сме срещу $. Но това, против което сме срещу, е продължаващото владичество на $ във връзка с световните финансови взаимоотношения ”, твърди Суклал.

Уифър сподели, че без значение какви промени БРИКС желае да приложи, групата няма да има доста място за развиване, в случай че се преглежда като избор сред Изтока и Запада, или „ Запада и останалите “.

Не мисля, че някой желае това “, сподели той.
Местни валути
В намирането на други възможности на $ Уифър акцентира, че БРИКС евентуално ще упорства за по-широко потребление на локални валути.

Вече знаем, че 80% от търговията сред Русия и Китай се прави или в съветски рубли, или в китайски юани. Русия също търгува с Индия в рупии. Така че вие ​​не говорите за нова валута, вие говорите за сетълмент в южноафриканската валута или съветската валута “, сподели той.

Дори отвън главната група БРИКС, други страни започнаха да търгуват в локални валути. Обединените арабски емирства и Индия подписаха предишния месец съглашение, което им разрешава да правят търговски заплащания в рупии вместо в долари. Въпреки това необятното потребление на локални валути слага и ново предизвикателство - конвертируемостта.

По думите на Уифър страните, които правят повече търговия, би трябвало да държат повече други валути в запас.

„ И би трябвало да можете да ги обръщате във вашата валута “, сподели той.

Това е мъчно в Индия, където финансовият надзор не разрешава на хората да изнасят пари от страната без позволение. След като рупията излезе от Индия, тя към момента би трябвало да бъде преобразувана в друга валута – като $ – преди да може да бъде преобразувана в локалната валута по желание.

„ Така че има големи промени, които би трябвало да се случат. Индия ще би трябвало да се откаже от финансовия надзор и тогава ще би трябвало да има съвсем опция на банковата система SWIFT, основана от световната система, тъй че да разреши прехвърлянето на тези валути сред комерсиалните сътрудници, заобикаляйки световните наказания, които сега биха блокирали това “, сподели Уифър.

И тогава всяка страна ще би трябвало да държи повече от валутата на съответния търговски сътрудник. Променитеще би трябвало да се ползват постепенно и за всяка страна “, добави той.

По думите на Брадлоу тактиката, при която страните от БРИКС държат повече запаси от локални валути, е „ мощно съмнителна “, защото аварийна валута би трябвало да бъде постоянна с достъп до ликвидни пазари, които могат да се придвижват и излизат бързо.

„ Доларът в действителност е единствената валута, която предлага всички тези преимущества сега “, сподели той.

Брадлоу добави, че въпросът с кого търгува една страна също ще дефинира какво е подготвена да одобри. Например, Южна Африка, която търгува доста с Китай, може да желае да резервира запаси от юани, само че защото другите й огромни търговски сътрудници са на Запад, ще й трябват повече долари, в сравнение с бразилските реали или съветските рубли.
Доларът да остане крал
За Суклал от Южна Африка и други водачи на БРИКС, обосновката за други възможности на $ е сходна на тази за смяна на световната архитектура на ръководство като цяло.

Бихме желали да живеем в многополюсно общество, многополюсен свят “, сподели Суклал.

„ Търговията към този момент не се господства от тези страни, които преобладаваха търговията през 70-те, 80-те, 90-те години – тази епоха свърши. Ние също желаеме да забележим многополюсен избор, многополюсен финансов свят, ние не желаеме да бъдем обвързани с една или две валути, от които да избираме “, добави той.

Суклал уточни Панафриканската система за заплащане и сетълмент - трансгранична инфраструктура за улеснение на директни платежни транзакции в целия континент - като модел за следване. Той сподели, че това ще спести към 5 милиарда $ годишно от такси за търговски транзакции в съпоставяне единствено с потреблението на SWIFT. Все отново анализаторите споделят, че доларът ще остане крал в обозримо бъдеще.

По думите на Уифър, даже БРИКС да основат обща валута, тя в последна сметка може да работи сходно на еврото, което не е оспорило съществено господството на $. За петрола и другите артикули „ референтната цена е цената в долари “, а страните, употребяващи различни валути, към момента ще употребяват зелените пари, с цел да дефинират цената на това, което купуват и продават.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР