В продължение на 75 години Америка и Русия – двете

...
В продължение на 75 години Америка и Русия – двете
Коментари Харесай

„Безумие и слава“ от Тим Уайнър разглежда политическата война между САЩ и Русия | нови книги

В продължение на 75 години Америка и Русия – двете суперсили – се борят за господстваща роля на международната карта. И в случай че през XX в. Америка печели дългата война и известно време наподобява като че ли триумфът ѝ може да е дълготраен, при започване на XXI в. Русия отвръща на удара под управлението на амбициозния Владимир Путин. А дейностите му следва да бъдат деликатно проследени.

Във впечатляващото проучване „ Безумие и популярност “ многоуважаваният публицист и притежател на „ Пулицър “ Тим Уайнър наблюдава развиването на десетилетната битка сред двете международни суперсили – Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, както и към новото прераждане на руската империя.

Историята на политическата война сред двете страни се корени в края на Втората международна война. Съперничеството се разгаря на всички места – Африка, Азия, Латинска Америка, Близкия изток, Европа. Воюва се за запаси, за въздействие, за позиции, нужни в този момент и за в бъдеще.

„ Безумие и популярност “ обгръща другите стадии на борбата сред двете Велики сили – от „ посяването на семената на бъдещото противоборство “, през паравоенните задачи през 50-те години на XX век, годините на Студената война, интервала на неоспорима американска доминация, който завършва с атентатите от 11 септември, до новото гневно опълчване през XXI век – региона на агитация и подправени вести се трансформира в най-важното полесражение на планетата.

Шпионаж, саботажи, дипломация и подправени вести – всички тези оръжия на политическата война се употребяват от 1945 година до наши дни, като триумфът надалеч по-често е на страната на руснаците.

Базирайки се на редица източници, Уайнър демонстрира по какъв начин новият нападателен метод на Путин довежда до директно вмешателство в изборите в Америка и до триумф на комфортен за него президент.

„ Безумие и популярност “ е история на близкото минало с фокус върху сегашното и с апел за бъдещето – политическата война може да нанесе големи провали без нито един изстрел. И залозите в нея стават все по-големи, а демокрациите – все по-уязвими пред своите безмилостни властнически врагове.

Тим Уайнър е притежател е на най-престижната премия за публицистика „ Пулицър “ и на националната литературна премия на Съединени американски щати за книгата „ Наследство от пепелища: Историята на Централно разузнавателно управление на САЩ “, издадена и у нас през 2009 година Като сътрудник на „ Ню Йорк Таймс “ следи активността на Централно разузнавателно управление на САЩ, ФБР и Пентагона във Вашингтон и е боен кореспондент в Афганистан, Пакистан, Судан и доста други страни в продължение на съвсем 20 години. Преподавател е по история и креативно писане в Принстънския университет и в Колумбийския университет в Ню Йорк.

„ Политическата война е потреблението на всички средства, с които разполага една страна, като се изключи война в дословния смисъл на думата, за реализиране на националните ѝ цели. “

Джордж Кенан, американски посланик, създател на фамозната „ Дълга депеша “
Американците нормално гледат на войната и мира като на нощта и деня. Руснаците виждат борба, която в никакъв случай не свършва. Те може и да са прави, тъй като изискванията на борбата се трансформират, само че природата на войната е неизменима.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР